Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2010 14:35 - Банална случка в Коледната нощ
Автор: nicodima Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 14412 Коментари: 28 Гласове:
56

Последна промяна: 26.12.2010 17:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Представете си един вече не толкова краен квартал. Осеметажни панелки, разположени в карета, а в междублоковите пространства - затревени площи, обрасли с гъсти неподдържани храсти, разбит като лунна повърхност асфалт и коли. Много коли - от трабанти в движение до стари шкоди и москвичи със спукани или липсващи гуми или пък направо полегнали върху асфалта, а около броните им вече поникват нови храсталаци и треви - природата завладява обратно всичко, което нарушава хармонията и. Тук-там се виждат по-нови возила - голфове и фиести, рена 19, някой раздрънкан стар бус. Новите коли, чиито собственици не са поддръжници на рисково социално поведение, са на платени паркинги.
Лятно време привечер по пейките пред блока се чува младежка реч, кънтят смехове и нецензурни думи, а на сутринта мърморещият съсед от n-тия етаж слиза с найлонова торба и събира стъклените бирени бутилки. Пластмасовите остават...
Та в този декор, който зимно време се отличава само с повече кал по "асфалта" и по-добра видимост, заради липсващите листа, се разигра следната случка.
В следобеда преди Бъдни вечер, когато домакините бяха заредили фурните с тиквеник и тенджерите с постни сърми, зави алармата на една кола. Виеше непрекъснато, от време на време спираше като че ли да си поеме въздух и после пак започваше. Неволно погледнах часовника си и видях че е 16 часа. Улисана в приготовления не обърнах особено внимание, но когато в 19 часа влязох в хола, за да подредя масата, алармата пак виеше. Виеше през цялото време докато приготвях коледната трапеза, докато четяхме молитвата и прикадявахме дома си в Святата нощ, виеше по време на литургията, виеше и когато се роди Спасителя, ви до обяд на другия ден. Воят се отразяваше в бетона на карето блокове, ставаше по-силен, а вечерта когато хората се прибраха и седнаха около масите, беше вече влудяващ.
Ядосан съпругът ми позвъни в полицията. Отговорено му беше, че патрулите се намесват само в случай на посегателство. Явно не бяха чували за нарушаване на обществения ред. И тъй като и друг път сме ги занимавали с проблеми, които са приоритет на несъществуващото Министерство на Битовата Престъпност и Неуредици, решихме да не ги закачаме повече.
На 25-ти сутринта колата беше наобиколена от доста хора и собственикът, хванал се за главата, разглеждаше разбитото предно стъкло. Някой по-нервен и неиздържал на слуховата атака човек,  беше действал като в Дивия Запад. Нищо не беше откраднато, просто беше проведена една наказателна акция срещу нехайството - и на собственика, и на полицията.
Една типично българска случка, която лесно можеше да се развие по друг начин.
Надявам се, всички знаете по кой... Ако имаше правила...

Честито Рождество!



Гласувай:
56



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Сигурно не е единствената типично българска случка
26.12.2010 14:50
в Святата нощ ,nicodima ...Банална ,но невписваща се в тази нощ ,в тези часове .
Желая Ви мир ,обич ,хармония ,много здраве и благополучия в дома и душата .
Дано дойде време ,в което тези случки ще бъдат забравени завинаги .
Честито Рождество !
цитирай
2. cecka1504 - Честито Рождество!
26.12.2010 14:59
Честито Рождество!
цитирай
3. анонимен - Благодаря за уестърна! Зная какво ...
26.12.2010 15:07
Благодаря за уестърна! Зная какво си желае човечецът от Дядо Коледа - ново стъкло и сервизно обслужване.
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Полицаите обикновено
26.12.2010 15:50
са на страната на нехранимайковците, защото са от една черга ;)))
цитирай
5. veninski - Честита Коледа, приятелко! З...
26.12.2010 15:52
Честита Коледа, приятелко!
Здраве, обич, светлина! И много успехи!
цитирай
6. karambol5 - Честито Рождество !
26.12.2010 16:03
Честито Рождество !
цитирай
7. nicodima - Слави, понякога бездействието също е престъпление...
26.12.2010 17:10
slavimirgenchev1953 написа:
са на страната на нехранимайковците, защото са от една черга ;)))

В НК се нарича престъпно нехайство : )... За щастие тук става въпрос само за една кола...
цитирай
8. miralyub - Привет! Познато. . . виенето на а...
26.12.2010 18:28
Привет! Познато... виенето на алармата. Веднъж цяла нощ ни побърка същата случка, но чак до чупене не се стигна. Просто собственикът е имал лошия шанс да "забрави" колата си точно в празнична нощ, когато и алкохолът е поизпънал нервите на живеещите наблизо...

А! Да не забравя: Честита Коледа! Жива, здрава и успешна!
цитирай
9. nicodima - Честито Рождество, Мира!
26.12.2010 18:45
То и затова случката е банална, може да се случи на всеки по всяко време, но за съжаление патрулката, която е на 200 м от случката, нищо не свърши, можеха по номера да установят собственика и да го накарат да си изключи алармата. Простичко е! Ама нали няма посегателство : )... не че няма посегателство върху нервите ни...
цитирай
10. aqualia - Честито и светло Рождество!
26.12.2010 19:32
Здраве, радост и благоденствие!
цитирай
11. ketcakuatl - ДОБРО БЕШЕ!
26.12.2010 20:04
И правилно развила се случка, и добре описана. Поздрави за което...
цитирай
12. miaa - Честито Рождество Христово!
26.12.2010 22:09
Бъди благословена Nikodima!
цитирай
13. dolsineq - Е, кой е тоя умник, дето ще си разваля ...
26.12.2010 22:20
Е, кой е тоя умник, дето ще си разваля рахатлъка заради една аларма. А вие следващия път си вземете тампони за уши, че да не дразите полицията с такива дреболии...;)
цитирай
14. vmir - Положителния момент е, че все пак е намерено някакво решение, макар и не най-цивилизованото.
27.12.2010 00:37
На запад, на такива не им чупят стъклата, но отнасят яки глоби, които отиват в бюджета за всички. У нас такива търсят начин да си откраднат парите за стъклото от всички. Полицията едва ли е причината в случая, по-вероятно е да няма закон, а закон няма, за да не ставаме "полицейска" държава. Защото щели да нарушат правото на собственика да се радва на алармата си и да радва околните с нея. Елементарно, Уотсън...
цитирай
15. nicodima - Има закон, vmir - Наредба № 1 за обществения ред на територията на СО от 2009 г.
27.12.2010 08:34
Чл. 2. ал.5 Забранява се продължителното форсиране на място на двигатели на МПС, както и безконтролното включване на алармени системи.

Хубаво е и някой от отговорните за това лица да го прочете!
цитирай
16. rpatel - Мила родна картинка! А мен питаш ли ...
27.12.2010 10:07
Мила родна картинка! А мен питаш ли ме? Като срещу нас има офис със СОТ. И като се развие това посред нощ, алармите на колите ти се струват като приспивна песен! И никой не идва! Ни от СОТ-а, ни собствениците. Направо ни подлудиха един път! Накрая на някой съсед не му издържаха нервите и извика полиция. Полицаите дойдоха, погледнаха и обещаха да издирят СОТ-аджиите и до там. Чак към 3 часа сутринта (знам го защото изобщо беше невъзможно да се спи с този вой) някой благоволи да дойде и да го спре. Обаче вече бяха подлудили целия район. Пък и не беше Коледа и на другия ден си бяхме на работа. По-добре да не знаеш как съм се замъкнала в офиса след такава нощ! Та такива работи. Вие по кварталите поне мутренски офиси със СОТ си нямате или поне са по-малко. Но и алармите са досадни, де! Особенно нощем когато е тихо и се чуват повече. Е, дано собствениците на коли с аларми са си извлекли поука от тази случка и ако не искат някоя сутрин да осъмнат с разбито стъкло да внимават повече.
А на теб пожелавам хубав, макар и снежен, ден!
цитирай
17. ani101 - Честито Рождество! При нас, ...
27.12.2010 10:11
Честито Рождество!

При нас, сирената на някаква кола ви през цялата нощ... почти се изкуших да изляза с камък :))), но не го направих.
цитирай
18. vmir - 15. nicodima - Има закон, vmir - Наредба № 1 за обществения ред на територията на СО от 2009 г.
27.12.2010 10:57
nicodima написа:
Чл. 2. ал.5 Забранява се продължителното форсиране на място на двигатели на МПС, както и безконтролното включване на алармени системи.

Хубаво е и някой от отговорните за това лица да го прочете!


Благодаря, предполагам, че без всезнайковщината и скандалността, този закон ше е напълно достатъчен, да да бъде съставен акт за глоба на собственика. От тук нататък, обаче почват проблемите, защото наказаният като нищо може да тръгне да натрива носа на полицията, защото има твърде много хора у нас, за които изтърпяването на някаква си аларма е нищо в сравнение с това полицията да бъде с вързани ръце. И така, нищо чудно да се окаже, че има повече свидетели на това, че алармата е била под контрол, отколкото, че е притеснила някого. Случи ли се това, всичко познато следва неизбежно и непреодолимо.

Най - вероятно кварталната общественост да придаде по-голяма важност на "констатацията", че полицията не хваща престъпниците, а се занимава с някакви си аларми, защото престъпниците са я подкупили да им създаде условия за ефективна изява. Разбира се, и в този случай никой от квартала няма да има и най-малка вина в анархията, която е създадена от държавата чрез комбината между автокрадци и полиция.
цитирай
19. razkazvachka - Но пък сте били истински толерантни:)))
27.12.2010 20:00
при нас не може да се случи - след 5 минути ще е млъкнала. Но този път даже нямаше досадни хлапета с бомбички. И съвсем малко чалга се чуваше от далечната махала на изток...

И, да, прекрасно разказан епизод от нашата народопсихология. Търпеливост, гадания, търсене на вината в пострадалия...
Дано няма повече за Нова година:))
цитирай
20. vmir - 19. razkazvachka - Но пък сте били истински толерантни:)))
28.12.2010 06:24
razkazvachka написа:


И, да, прекрасно разказан епизод от нашата народопсихология. Търпеливост, гадания, търсене на вината в пострадалия...


Нима намекваш, че пострадалия не може да има отношение към това, което му се е случило? Според мен, най-често: "Няма дим без огън", а не го ли признаем и променим каквото трябва, няма как да спрат да се случват подобни неща от самосебе си.
цитирай
21. razkazvachka - неее, под "пострадал" разбирам всички, изтърпели воя на сирената - оня тиквеник заслужава и як тупаник...
28.12.2010 11:01
vmir написа:
razkazvachka написа:


И, да, прекрасно разказан епизод от нашата народопсихология. Търпеливост, гадания, търсене на вината в пострадалия...


Нима намекваш, че пострадалия не може да има отношение към това, което му се е случило? Според мен, най-често: "Няма дим без огън", а не го ли признаем и променим каквото трябва, няма как да спрат да се случват подобни неща от самосебе си.

цитирай
22. nicodima - Ами, виновни сме, че току без много, много да има защо, обезпокояваме блюстителите на реда...
28.12.2010 11:06
Ей така им се обадих като искаха да оберат баща ми / тогава пак нямаше посегателство - много я обичат тази дума /, преди време им се обадих за един възрастен човек в безсъзнание на улицата / защото знам, че Бърза помощ идва без много спорове като се обадят от полицията /, сега пак... Много ни се събира на семейството нещо ; )... Ще кажат, че им имаме зъб : )...
цитирай
23. razkazvachka - Забележителна история, колкото повече мисля върху нея - може ли?
28.12.2010 11:17
може ли да я взема за дънна платка на една сглобка-пародия - не съм сигурна дали с Луис Карол, ще потърся по-як текст - и ей това: "знам че Бърза помощ идва без много спорове като се обадят от полицията "
цитирай
24. universalnite1neo - Наистина от този случай могат да се ...
28.12.2010 11:17
Наистина от този случай могат да се извадят куп поуки ...

Весели празници ! :)
цитирай
25. nicodima - Може : )...
28.12.2010 14:19
razkazvachka написа:
може ли да я взема за дънна платка на една сглобка-пародия - не съм сигурна дали с Луис Карол, ще потърся по-як текст - и ей това: "знам че Бърза помощ идва без много спорове като се обадят от полицията "


Отговарям ти с думите на самата Алиса:

"Едно време, като четях приказки, мислех, че такива работи никога не се случват..." : )))
цитирай
26. vmir - 22. nicodima - Ами, виновни сме, че току без много, много да има защо, обезпокояваме блюстителите на реда...
28.12.2010 14:32
nicodima написа:
Ей така им се обадих като искаха да оберат баща ми / тогава пак нямаше посегателство - много я обичат тази дума /, преди време им се обадих за един възрастен човек в безсъзнание на улицата / защото знам, че Бърза помощ идва без много спорове като се обадят от полицията /, сега пак... Много ни се събира на семейството нещо ; )... Ще кажат, че им имаме зъб : )...


Защо го приемаш така лично, случват се тези неща, виж как хубаво и точно го е казал Луис Карол през устата на Алиса. Да го зачеркнем ли заради това, че самия той е бил натирен за педофилия... Всеки от нас си е имал и ще си има черните моменти, броя на които зависи главно от това дали смятаме единствено другите за виновни.
цитирай
27. nicodima - vmir ,
28.12.2010 14:43
щастието е и винаги е било в баланса, т.е. правилно да преценяваш кой е виновен за една или друга ситуация и да си насочиш правилно "стрелите"...
Християнството ни учи да сме самокритични, будизмът, че всичко това е извън нас, Корана - че все другите са ни виновни : ))...
Атеизмът ни говори, че ние сме боговете и можем да правим каквото си искаме...
Май сме атеисти всичките и то - войнстващи...
Е, виж колко гледни точки се насъбраха само от един преглед на изповеданията : ))...
цитирай
28. vmir - 27. nicodima,
28.12.2010 16:48
nicodima написа:
щастието е и винаги е било в баланса, т.е. правилно да преценяваш кой е виновен за една или друга ситуация и да си насочиш правилно "стрелите"...
Християнството ни учи да сме самокритични, будизмът, че всичко това е извън нас, Корана - че все другите са ни виновни : ))...
Атеизмът ни говори, че ние сме боговете и можем да правим каквото си искаме...
Май сме атеисти всичките и то - войнстващи...
Е, виж колко гледни точки се насъбраха само от един преглед на изповеданията : ))...


Добре си го казала, ако ми разрешиш само да добавя, че не е лошо да търсим общата си вина, но да не забравяме, че изкупуването й става с индивидуални дела, които няма как да се харесат на всеки. :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nicodima
Категория: Други
Прочетен: 1913419
Постинги: 245
Коментари: 3247
Гласове: 19198
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Айн Ранд
2. Айн Ранд - откъс от "Правата на човека"
3. Джубран Халил Джубран - още един текст за размисъл
4. Ошо и смелостта да разбереш себе си
5. Мистикът и неговата роза - Халил Джубран и Мей Зияде
6. Imagine Peace Tower
7. Един експериментатор в рока - Дейвид Боуи
8. Защитници на дивата природа
9. Джим Морисън
10. Пач Адамс
11. ELO - One Summer Dream
12. Из делниците на един луд - Д-р Тони Филипов
13. mediapool.bg
14. КАФЕНЕ@NET
15. СВОБОДАТА@COM
16. Общност на свободните хора
17. Биволъ /Wikileaks /
18. Блогът на Иван Бедров
19. Истината такава, каквато можеше да бъде!?
20. Планините на България - пътешествията на Коста
21. Блогът на Манол Глишев: ФРБ - Феодална Република България. Социализъм и феодализъм
22. Evrazol - Дзен икономика / коаните на Дянков /
23. Институт за радикален капитализъм "Атлас"
24. Театър на мечтите
25. Obshtestvo.net
26. Общество "Айн Ранд"
27. Уеб-кафе
28. Кулинарният блог на Гуени, Кайти и Маджик
29. Е-вестник