Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 18:25 - Ученическата стачка - другият поглед или ... кой не предвижда бъдещето
Автор: nicodima Категория: Лични дневници   
Прочетен: 27207 Коментари: 74 Гласове:
38

Последна промяна: 09.01.2011 12:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Отшумя едно показателно събитие в началото на политическата 2011 г. Учителите влязоха в класните стаи и ги намериха пълни. Пълни с новите граждани на България. Пълни с тези, които ще оформят гласа на бъдещото гражданско общество у нас.
Без да се спирам върху разногласията между МОМН, учители и ученици, казвам своето мнение - ваканцията за децата бе съвсем малка! Тя включваше празниците плюс още 5 учебни дни, т.е. точно 10 дни. Можеше да се помисли за разширяването и, но не за сметка на лятната ваканция, както заплашваше министър Игнатов, а за сметка на оптимизиране на учебния процес, който не съм забелязала да е с високо качество. Както и да е - всичко е минало, добре, че излезе публикация, че сега експертите от министерството започнали да мислят. Добре, че беше този протест, та започнаха най-после да мислят! И мислят така, че пак да осакатят почивките на децата и родителите, единият от вариантите  е да се започва училище от 1 септември.
Но - за друго ми е думата... Ето част от заглавията по медиите:

Български фактор / кои са пък тия? /: МОМН: Няма ученически протест

БиТи Ви: Ще има ли национален ученически протест?

Сливенски новини: Ученическите стачки били несериозни

Спешно.Инфо: Рехав ученически протест в Пловдив

Днес.Дир.бг: Предупредиха разбунтувалите се ученици

По телевизията репортери предаваха с вълнение, че само 10-15% отсъствали от час на 3-ти януари.

От какво се уплашиха в МОМН, та искаха да омаловажат събитието и неговите последици, и да заплашват неговите организатори? От какво се стреснаха и услужливите към Игнатов медии?  Ето от какво! Нарочно потърсих определение на термина "граждански протест". Може да не съм съвсем точна според политолозите, но намерих само това:

Всеки граждански протест е политически, тъй като той касае управлението и е израз на недоволство спрямо вземането на решения от определени органи.

Вярно, децата не бяха добре организирани, не изпъкнаха лидери, имаше стихийност при протестите...
Аз питам, къде бяхме ние, родителите?!...
И ние в общия хор ги наричахме хаймани, мързеливци, наркомани и какво ли не и пропуснахме най-важното - да насърчим гражданското чувство на съпротива, на неподчинение, когато си убеден, че си прав.
Най-малкото - да обясним! Защото това е нашето бъдеще и това са хората, които ще управляват съдбата ни само след няколко години. Тежко ни и горко! Защото 15%, най-будните, няма да са тук... Дано са само толкова!

Ще ви доверя - сред тези 15% беше и моят син. Който преживя първия си урок по демокрация. Който вкуси от мътилката на съмненията, колебанията, страха и предателството. Който усети силата на заплахата, лъхаща от държавната машина. И който затвърди в главата си увереността, че не е това държавата, в която иска да продължи да учи.
Защото нашите управници очевидно не четат! Ако четяха, щяха да се вслушат в някои от мъдрите думи на древността:
Corrige praeteritum, praesens rege, cerne futurum ( Поправяй миналото, ръководи настоящето, предвиждай бъдещето ).
Луций Аней Сенека



Гласувай:
39



1. nicodima - Предварително се извинявам, че няма да мога за известно време да отговарям на коментарите ви...
04.01.2011 18:27
Все пак, очаквам ги : )...
цитирай
2. анонимен - хъм
04.01.2011 18:51
тотално не съм съгласен!
ама тотално.
вече съм написал какво мисля по темата.
стачки - ДА, лумпенизиране - НЕ!
А защо лумпени - ами казал съм го.
цитирай
3. sande - Поздравления за постинга, nicodima
04.01.2011 18:54
Децата бяха сплашени, къде от учители, къде от родители.
Но беше вдигнат шум в медиите, стана малко като Априлското въстание, но се е нещо...
Показан бе червен картон на управляващите или поне ... знак. Трябва да се мисли от по-далече.
цитирай
4. svoboda64 - Никодима,
04.01.2011 19:01
Затвърждава ми се мнението, че откакто МОМН се преименува съвсем се забатачиха в собствената си абривиатура и не е ясно на кой Господ служат. За какво си притуриха и Младежта, като тя съвсем не им е грижа?

Лично аз поздравявам варненските ученици за гражданската им позиция. Не ми е ясно какво толкова решава една седмица, когато е ясно, че учениците няма да са си починали (празниците са време за семействата и това си е също "работа", Господа Управляващи!)

Потресена съм от тази статия във в. СЕГА - http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7656&sectionid=2&id=0000501.

Намирам я не само безумно, но и направо вредна - все едно чета Работническо дело. Ало, годината е все пак 2011! Автора, Автора... кой ли е?

Наистина е жалко децата, които са имали смелостта да се вдигнат на протест, да бъдат описвани по този начин (ми как пък не са едни правоверни Павликморозовци :( Но целта на Властта винаги е била една и съща: да показва къде е тоягата... Не ми напомняй за учителските протести от преди 3 години... За мен, а и не само за мен, тогава бе пречупена... за дълго, ако не завинаги волята и упоритостта да протестиращ срещу безумията на собствената си държава...

Нямам думи! Тук в Испания ваканцията продължава! както е и редно. Но нали пък тя е нарочена за едно от "прасетата" на Европа. Къде съм тръгнала да я давам за пример?!!! И само последна вметка на тема шпаньолско:
- в региона, в който съм - Ла Манча - 22.34 % от регионалния бюджет (на автономния регион) отива за образование;
- учителите получават около и над 2 пъти заплатите в частния сектор;
- на регионални разноски (разбирай "държавни") всяка година хиляди ученици и учители се изпрашат в чужбина за различни срокове, за да се учат на езици и да живеят "заедно с другите"....

Горчи ми! Най-вече, защото знам какви неимоверни усилия се полагат у нас - е, не от всички, - но все пак, за да останат тук-таме читави училища при все по-ограничения ресурс, който се отпуска, за "да се учим"...
цитирай
5. анонимен - Браво!!!
04.01.2011 19:23
Поощрявайте тая разпасана пасмина. Ако бяха в Англия, щяха даже и бой да ядят! Демократи.
цитирай
6. nicodima - Куш, не знам защо, ама си ми много симпатичен : )...
04.01.2011 19:25
Точно разпасаната пасмина, която услужливо към правителството показваха по медиите, влезе в час! Мислещите, неформалните лидери, ги нямаше по телевизията. Те не се явиха и на 3-ти!
цитирай
7. анонимен - Ясно ми е колко съм ти симпатичен, но няма значение. Няма да се женим.
04.01.2011 19:43
Вие демократите сте лично отговорни за това , че учениците тръгнаха на училище, окичени като коледни елхи, започнаха да правят безброй неизвинени, тъпи и неграмотни са като галоши, бият и псуват учителите, убиват се помежду си. Високопарни глупости за лидери и граждански общества въобще да не чувам. Това е. Вие демократите сте просто за убиване. Съсипахте всичко, що бе възможно и дори не умирате от срам. И даже ми се перите със самочувствие по разни форуми. Че малко скромност де. Хем посрани, хем големи.
цитирай
8. tit - Ма тоооооо - в България е престъпление да си недоволен напоследък!:))
04.01.2011 19:45
Честита НГ първен!
Толкоз са - 15 % инакомислещи, от които половината не мислят всъщност, стигаме до заветните 10% , които променят света!
Сигурно няма да останат в българско...за да има промени, масата трябва да ги иска!
Поздрави сина си!:))
цитирай
9. nicodima - Никаква заплаха, Куш : )...
04.01.2011 19:56
Спомни си Ромео и Жулиета : )...

Сега сериозно, има острови на образованието, в които още има невероятни учители и ученици. Имам щастието детето ми да се е образовало на тях... Там протестът беше в по-широки граници!
цитирай
10. nicodima - ЧНГ, скъпа Тит!
04.01.2011 19:58
Пожелавам ти една здрава и успешна година, година на отворените врати : )...
Това, което казваш... Така е и според мен : (...
цитирай
11. nicodima - Налик, тук има дами, моля : )...
04.01.2011 19:59
Не така за блог.бг, все пак ни дават възможност да си кажем думата : )...
цитирай
12. анонимен - Хайде пак да се делим на касти.
04.01.2011 20:02
Нашите на островите, другите кучета ги яли. Това не е демокрация, бе хора. И вие не сте никакви демократи. Вие сте егоистите на света и затова е по-добре да има социализъм и хората да са еднакво обгрижвани от държавата. Който го стиска чепика, да заминава в Индия. Там има цели 14 касти. Могат да си се пъчат колкото си искат.
цитирай
13. nicodima - Санде и Свобода 64, благодаря за коментарите!
04.01.2011 20:04
Много изживях покрай сплашването, още повече, че имаше нареждане ПОИМЕННО да бъдат изготвени списъци на протестиращите и предадени в инспектората...

Свобода, благодаря ти за картинката в Испания - тъжно! Статията, която посочваш е още по-тъжна! Така представяше "Раб. дело" митингите в зората на демокрацията : )... Който иска да им вярва!
Свидетел съм на героичните възрожденски усилия на някои наши учители да бъдат интересни, нови, разнообразни... Малко са тези, от които съм била недоволна. Но все пак, как да поддържаш този дух при явните безумия, които се вършат! Смачкаха децата , смачкаха малкия кълн на гражданска позиция!
цитирай
14. nicodima - Куш, уточнявам, че тези острови са държавни училища...
04.01.2011 20:12
в които се влиза с тежки приемни изпити / има изключения, остатък от любимия ти комунизъм - единични парашутисти, които веднага биват сепарирани от останалите /.
Протест в частните школа не може да има, там социално разделение няма или не е рязко!
цитирай
15. анонимен - Чао!
04.01.2011 20:29
Да живее СДС!
цитирай
16. svoboda64 - Никодима, разсмя ме :)
04.01.2011 20:33
Защото ми напомни нашият протест на І ЕГ, Варна, от годините на "зрелия социализъм" - това, за да зарадвам и Кушел :) Цялото даскало се бяхме вдигнали на бойкот срещу "разпределението", спускано Отгоре, къде да ходим на бригада. Искахме ние да си изберем (доколкото си спомням, нащият клас искаше да ходи да събира сено или да бере череше, но да не скубе хардал или да чопли картофи :)))

Стигна се дотам, че ни бяха събрали в Актовата зала да ни "мелят брашно" на главите. (междувпрочем председател на училищния комитет беше небеизвестният днес Димо Гяуров - това пак за Кушел - нова вода във воденицата му :)))

Нищо не ни направиха, разбира се. Може би Димо да са го "свалили" (това не помня). Но традицията си е жива от Онова време :)

поздрави сина си! Така се започва :) С разочарование... за да знаеш следващия път малко повече... за протестите и бойкота :))))
цитирай
17. nicodima - Моят първи протест беше в 8-ми клас...
04.01.2011 20:37
Бях ученичка в "Климент Охридски"- пак Варна : )... 14 души от класа казахме, че се записваме в друго училище, ако не ни осигурят учител по английски. И ни намериха - много младата и красива Анастасия Ганева : )... не вярвам да не я знаеш...
Поздрави!
цитирай
18. nicodima - Алекс, нищо повече няма да кажа,
04.01.2011 20:48
освен че тези лумпенчета от класа на сина ми са с по три чужди езика на 16 г. възраст.
цитирай
19. svoboda64 - Аз пък учех във "Вапцаров", "съседке", но до 7-ми клас
04.01.2011 20:50
Подобно ни се случи пак в Английската, когато за разлика от целия випуск ние заявихме, че ще учим френски, а не немски (нали и досега английската и немската е една :) Та на нас ни "отпуснаха", другарката (тогава) Здравкова. Беше и все още си е невероятна, макар че за нея само чувам, а не съм я виждала оттогава. От френския вече нищо не помня, но песните на Жо Дасен, Жилбер Беко, Едит Пиаф и други, чрез които ни учеше, няма начин да забравя :))))

Лека вечер!
цитирай
20. svoboda64 - Никодима,
04.01.2011 21:00
Стига му си се връзвала на Алекс. Главата си режа, че никога не е имал по-близък досег с т.нар. "лумпенчета". И не знам дали изобщо ги различава, да не говорим за по-близко "взиране" в постиженията и трудностите им :)))))
цитирай
21. ran - Поздрави за позицията! :)
04.01.2011 21:24
Няма да коментирам конфликта, а бруталните реакции.
Брутално безхаберие в министерството, престъпно отношение на учители, брутални коментари в медиите и дори тук. Като че децата ни са престъпници, всички и до доказване на противното.
Затова, според мен, децата са прави. Да предизвикат този конфликт и всички следващи. Нали не си мислите, че това ще им е за последно?
А следващият път, дори да не са прави, няма да е толкова лесно да бъдат спрени.
Поздрави и за сина ти!
цитирай
22. анонимен - 19. nicodima
04.01.2011 22:46
е ,и? синът ми има кембридж сертификат от 13 годишен, завърши немската гимназия (1-ва немска), знае и руски и сега е студент. Никога не бих му позволил да стачкува за повече ваканция!
А и той не би го направил!
Да стачкуваш за нещо трябва да е смислено. Иначе е лумпенизация. Дадох пример - работниците в Англия дето чупеха машини, които ще им вземат хляба))))
ти прочете ли постинга ми или просто така си коментираш. а какво да правят родителите на децата от 1-4 клас? с ваканция още 10 дни? които нямат баба или дядо под ръка?
ама какво ви интересуват другите - ндам))
ето това е лумпенизация, когато правиш нещо само за себе си и не се съобразяваш с другите. когато заради себе си нарушаваш чужди права си лумпен. с 5 езика -пак си лумпен.
зная, че няма да приемеш позицията ми, ама хайде отговори -тези родители ,а?
цитирай
23. svoboda64 - АлексАлекс :)
04.01.2011 23:06
Хайде да не намесваме историята на Великобритания, че ще стане страшно... Включително на т.нар. работническо движение (в това число и лумпените чупещи машините). Направо им се благодари, че сега щеше да блъскаш още по 14-16 часа, че и синът ти заедно с теб. Прочети малко повече преди да правиш главоломните си обобщения :) За да не те затруднявам с дълги текстове, можеш да надникнеш в Уикито ... http://en.wikipedia.org/wiki/Labour_law, особено параграфа Working time.

Щото горе-долу става въпрос за същото... макар по друго време и с други средства.
Жив и здрав бъди! И продължавай да се възмущаваш... на чуждите "лумпенски" гледни точки...
цитирай
24. анонимен - 24. svoboda64
04.01.2011 23:31
ндам... и един мармот ще завива шоколадите в станиол. щото , ако лумпените не чупеха машини сега щяхме да работим по 19 часа))))
нека да не мерим кой какво е прочел, че ще е смешно.
и ако образованието ти се крепи на уикипедия... нямам коментар.
обясних какво е лумпен и лумпенизация (според скромното ми виждане) - когато не се съобразяваш с другите и гледаш само себе си винаги ще те наричам лумпен. без значение от магистратури, докторати и езици)))
защото това е състояние на духа, а не образвание (имам тамън четири и едното с докторантурка, за да ти кажа, че освен уики чета и други неща)
цитирай
25. nicodima - От Уики-то / неутрално /... Който разбира, ще си направи изводите...
04.01.2011 23:57
Лумпен (от на немски: Lumpen - парцали, дрипи) е лице, което не притежава собственост и преживява от случайни доходи.

Терминът лумпен-пролетариат е въведен от Карл Маркс за обозначаването на низшите слоеве на пролетариата. По-късно като лумпени започват да се означават всички декласирани слоеве на обществото - бездомници, престъпници и други.

Като лумпенизация на обществото се означава провеждането на политика, която води до увеличаване на дела на тези слоеве от населението, както и разпространението на техния модел на поведение, и светоглед, в условията на обществена криза.

.................................................

Само искам да допълня, драги ми Алекс, че ти наричаш децата ни престъпници, бездомници, декласирани типове... да, на някои родителите са декласирани типове, познавам един такъв, от когото детето трепери... Но неизградените личности не могат така изведнъж да станат лумпени... Те или поначало принадлежат към този слой или просто пропадат. Нашите деца са нямали време да пропаднат. Но ако останат тук и това ще стане! Предвид водената в България политика!

цитирай
26. svoboda64 - 25. alexalex
05.01.2011 00:03
Много се радвам за образованията и прочетенето от теб... което не оправдава произволната ти дефиниция за "лумпен". След тези уточнения, преминавам на Вие :) Поне по време на докторантурата Ви би трябвало да ... сте научил това-онова.
Да, така също не е въпрос на образование, а състояние на духа да бъдеш свободен човек и да не си square-headed. И да, понякога е наложително да "пренебрегнеш" в момента щенията на другите... и статуквото, за да проправиш път за нещо Ново.

Моите почитания
цитирай
27. svoboda64 - В Шпаньолско денят все още не е приключил,
05.01.2011 00:39
така че ще се възползвам :)

Извинявай, Никодима, предишният ми пост беше "прекъснато писан", защото междувременно говорих с Холандия :) Така че двете независимо сме мислили по един и същи въпрос, но с различни доводи :)

Извинете, г-н АлексАлекс (това не го разбраФ, тавтологията би трябвало да значи нещо, поне аз съм филолог и търся "под вола теле":),
Но след като си направих труда да понадникна из различни години на блогуването Ви, впечатлението ми се затвърждава (не само от собтствената Ви персона, уви :( - На някои и 100 формални образОвания са им малко, щом не са завършили поне Един житейски Уни :)

Друго нямам какво да добавя :§
Мащерково ви пожелава блажени сънища :)
цитирай
28. wasteland - Съвсем правилно от министерството ...
05.01.2011 01:57
Съвсем правилно от министерството не удължиха ваканцията... Предмета на спора не е дали с един ден повече или по-малко ще прокопсат невинните агънца, а в самото му естество... Индивиди без никаква отговорност - морална, законова или каквато и да е - нямат право да имат претенции. Когато почнат да носят отговорност за постъпките си - тогава !
Образованието не е задължително след 8-и клас.
10 дена зимна ваканция са напълно достатъчни. Иначе рискуваме вместо да се напият 10 пъти - да го направят толкова пъти още с колкото им се удължи ваканцията...
Децата видяха ( къде сами, къде подучени от родителите си ), че всеки стачкува за щяло и нещяло и понеже знаят, че никой нищо не може да им направи - почнаха да си продават фасони...
Искали били ваканция, щото били многоооо преуморени... Ами да - ама не и от учене... От висене в нета до късно, от поркане, от дрога, от секс, от побоища - да, но не и от учене...
Те не протестираха срещу идиотските учебници, срещу мизерията в училищата, срещу никаквата материална база и срещу корумпирани учители... Те протестираха за по-голяма ваканция... А и всички видяхме как протестират - с цигара в устата, с неграмотно написани плакати и с камъни по полицаите...
Да протестират много бързо се научиха, ама да си пишат името с по-малко от две правописни грешки - не се научиха...
Ама и родителите са виновни...
цитирай
29. razkazvachka - mingovedO трябва да се изхвърли на бунището на историята
05.01.2011 02:59
световните империи имат своите университети, които се занимават с програмирането на образованието от векове - ние оставяме тая работа на чиновници, докато педагозите от висшите ни училища се боричкат в междувремието на науката
за какво е този Софийски университет, като програмите за средното училище са направени от върха на идиотизма

А с удължаването на безконтролния период за безделие и напушване - не съм съгласна - сега е време на криза и лидерите трябва да са там, където ще трябват за да научат какво му е на батака, за да предложат решения, за да изискат действия
И е похвално това, че повечето от децата ни са избрали да отидат в училището, а не някъде другаде - ние нямаме и закон, който да задължава родителите да се грижат за движението на децата си в училищна възраст - е, поне до 8 клас.

А, и гледах разни призиви из фейсбука - неграмотнички са ни някои лидерчета - е, а стига вече с неграмотни лидери, а?
цитирай
30. nicodima - wasteland
05.01.2011 08:56
Имаше един плакат на един от протестите, който гласеше: " Вие определяте ваканциите ни, ние след време - пенсиите ви!" Тъжно, но е така! Не знам имаш ли деца, но спокойно мога да опонирам на схващането ти, че децата ни пият и се дрогират. Ами то от нас зависи... Ако повторя термините на Алекс - лумпенизираните родители възпитават точно такива деца. Но организаторите на стачката далеч нямат такава визия, каквато манипулативно беше показана по телевизията. Неграмотните викачи и страхливци до един бяха в час, знаещите и можещите - ги нямаше, просто защото първо - имат чувство за собствено достойнство, и второ - имат самочувствието, че няма как да бъдат изхвърлени от гимназиите си.
А уличните протести винаги могат да бъдат компрометирани - с млади хора е най-лесно / ДС най-добре знае как стават тия работи /.
А родителите, че са виновни - виновни са. Че не застанаха докрай зад тях и да укрепят гражданското им чувство.
цитирай
31. nicodima - razkazvachka,
05.01.2011 08:58
тук не сме на едно мнение, ама като човек от съсловието, което обучава, вероятно имаш отговор защо са неграмотни голяма част от децата ни... Даже си посочила една от причините. Другите причини, които се крият в неграмотността на голяма част от учителите, пък и на родителите, както и липсата на елементарен авторитет, не си посочила...
Причините за опростачването са ясни и ги има дефинирани в един от моите коментари по-горе...
цитирай
32. hristo27 - Чудесно си го написала. Поздрави и ...
05.01.2011 10:56
Чудесно си го написала.
Поздрави и от мен!
цитирай
33. анонимен - 27. svoboda64 и 26. nicodima
05.01.2011 10:58
уважаеми дами, не ми се влиза в лингвистични спорове, но значението на думите се променя с времето.))) (една от магистратурките ми го подсказва).
но все пак - за да затворя темата за себе си.
има нещо гнило в Дания, според мен.
Студентите стачкуват, защото щяха да им удължават ваканцията. Забележете, не стачкуват срещу преподаватели, които източиха СУ (правейки си частни лабораторийки, до които никой няма достъп), а срещу правителството, Дянков и т.н. С парите за тази лаборатория можеше да се плаща парното 2 години. Обаче е виновен Дянков (не съм му фен де). Не стачкуваха, когато техен преподавател издига Траткора за президент (политическата работа е забранена в Университета), а псуваха Цецка, която даде пари за парното. Твърде странно и нелепо.
Помня първата стачка в СУ - направихме я 7 човека (мога да ги изброя поименно). Стачкувахме за принципи.
Във втората, която стана пълна меркантилност - отказах да участвам (Кошлуков замина да учи в Щатите след първата и разни нагаждачи направиха втора стачка, за да ходят и те).
Учениците не стачкуват заради лоши условия в училище (принципен въпрос), заради неграмотни учебници (принципен въпрос), заради учители, които не влизат в час (принципен въпрос), а заради това, че искали да си почиват повече.
Ако бяха повдигнали такива искания - щях да съм твърдо зад тях.
Когато, обаче, исканията са малоумни (извинете за израза), когато гледат само собствения си интерес, когато спорът е безмислен (ваканциите се съобщават в началото на учебната година, защо не излязоха на 16 септември срещу късата зимна ваканция) - тогава ще съм против.
Въпросът, както е ясно, е принципен. Не очаквам да сте съгласни с мен, както и аз няма да се съглася с вас.
цитирай
34. yavorb - Шоп
05.01.2011 11:08
Синът ти е идиот. Няма нищо умно, гражданско и логично в това да сравняваш отпуската на депутатите с ученическата ваканция. Тези, които са излезли на протест са най-малоумните дечица. Те няма да управляват, а като пораснат ще се влеят в армията на неудачниците-мрънкалници, на които за всичките им неуспехи някой друг им е виновен. Празни хора, които искат само да потребяват без да дават.
Съвсем стандартна картинка сте. Майка, която смята, че синчето и винаги е право и му се възхищава и като пръдне. Съответно детенце, което израства с чувството, че е родено за цар и целия свят му е длъжен. Смешници...
цитирай
35. yavorb - Шоп
05.01.2011 11:19
nicodima написа:
Точно разпасаната пасмина, която услужливо към правителството показваха по медиите, влезе в час! Мислещите, неформалните лидери, ги нямаше по телевизията. Те не се явиха и на 3-ти!


Да, разбира се, синчето е решило да се прави на лидер, намира си някаква идиотска кауза и мамчето се просълзява от умиление...
цитирай
36. benra - ....
05.01.2011 11:29
тъжно е, грозно и страшно.
Децата били лумпени, нехранимайковци, безделници и прочее
И за това са виновни-децата?
И кой ги определи като такива? ТТези, които преди 20 и повече години се криеха в пушкомите? Тези, които преди 20 години смъркаха вдъхновено трева? Тези, които преди 30 години отказваха да пострижат косите си? Тези, които преди 30 години слушаха радио Свободна Европа?
Защото онзи вид бунт е бил смислен, а бунтът за ден ваканция-не. Защо? Защото те не са ние.
ЩЕ ме извините, но не съм съгласна. Не мога да бъда съгласна да подрязваме крилата им вместо да им обясним,че когато искат да летят трябва да са наясно, че отвисоко се пада най-тежко.Вместо да им обясним,че да-имат права, но те се защитават най-добре, когато си изряден в спазването на задълженията си.
Те пиели, те се напивали, те...А ние къде сме през това време???Какво правим?
Колко от вас, алекс, са направили забележка на пушещо на улицата малко дете.Колко от нас са спрели пиещ в парка тийнейджър и са му взели бутилката?
Проблемът на образованието не са дългите ваканции, не са мързеливите деца. Проблемът на образованието произтича от възрастните, проблемът на децата произтича от възрастните.От нас.
А те имат право на своя протест за своите права.Те, децата.
цитирай
37. yotovava - Никодима, аз съм майка
05.01.2011 11:34
на второкласник и за моя радост той ходи с огромно желание на училище. Между другото лятната ваканция му се стория най-скучният период в живота му. Наистина гореше от нетърпение да влезе в клас. Защото там са всичките му приятели. Защото обича учителката си и му е интересно. Какво по-хубаво от това.
Колкото до скъсената ваканция - това ли беше глобалният проблем, с който трябва да се занимаваме? Подкрепяйки "онази" стачка, не учим ли децата, че всяко удобство на този свят се постига с мрънкане и пънкане.
Ако днес децата не разберат, че не всичко, което искаш, е постижимо, какво ще стане утре, когато се изправят пред суровите житейски уроци.
Че има трески за дялане - има. Но аз намирам себе си за отговорен родител и мисля, че децата постъпиха по най-0правилния начин - трезво напълниха класните стаи.
цитирай
38. katan - Инат и право ...
05.01.2011 12:26
"Поправяй миналото, ръководи настоящето, предвиждай бъдещето" - това е за умни, интелигентни и предвидливи хора, скъпа Никодима!
цитирай
39. rpatel - Лично аз смятам, че на фона на това, ...
05.01.2011 12:37
Лично аз смятам, че на фона на това, което виждам всеки ден ваканцията беше повече от достатъчна, особенно що се отнася до гимназистите. Колкото до тъй нар. протест, ама никой ли не е обяснил на тези деца какво означава протест? Това не означава да си вкъщи на топло, нито в кафенето след тежка нощ в чалготеката! А иначе, че децата изказват собственото си мнение по отношение на учебния процес, това е хубаво и показва, че все пак имат някакъв интерес, обаче са избрали грешната причина и грешния начин. Ако протестираха, че учебниците са безумно написани, че методите на преподаване са остарели, че материалната база е под всякаква критика, това да. Но да протестират за по-голяма ваканция? Това говори само за едно-мързел!
А и в крайна сметка и те имат интерес от повече часове, защото материалът наистина е много. И ако не им стигне времето да го вземат до края, както най-често става, има два варианта. Или учителите вдигат ръце и казват учете си го сами или се почва едно лудо препускане, което разбира се не води до научаването на нищо. Защото като дойде време за матура, никой няма да му пука дали това ти е преподавано или не. От теб се очаква да го знаеш! Така, че и аз съм била ученичка и аз безумно съм се радвала на всеки свободен час, на дървените ваканции и т.н., но сега си давам сметка, че това не е било в мой интерес, защото не съм използвала това време да науча нещо, което в бъдеще ми е трябвало. Но разбира се, това и да го разправям никой под 20 няма да ме разбере. Ще кажат, че съм гадина, че не ги разбирам и т.н. и никой не се сеща, че всичко е направено с цел децата да получат необходимата подготовка, а не за да ги тероризираме.
цитирай
40. yavorb - Как може да сравнявате глупавото ...
05.01.2011 12:53
Как може да сравнявате глупавото искане за ваканция със слушането на Свободна Европа? Направо е фрапиращо как големи хора не могат да отсеят зърното от плявата. Не виждате ли, че децата просто се опитват да подражават на възрастните във формата на протест, но нямат акъл да си изберат цел или приоритет. Вие не сте ги научили на основното, на ценностите, на мярката. Те не осъзнават, че като ученици ПОЛУЧАВАТ. Те си мислят, че ходят на работа, за тях ученето е тегоба.
И вместо да им се посочи, че грешат и че протеста им е нонсенс, вие ги поощрявате.
Ами по тази логика като видя дете да пуши или пие, трябва да се отнеса с разбиране, защото то имало доброто желание да изглежда като голям човек!
Да, и аз съм се крил в пушкомите, но не със съзнанието, че спасявам света, а съм си давал сметка, че греша и нарушавам правила, за да натрупам опит.
Вие мислите ли, че човек, чийто бунт се изразява в пушене на цигари, е нормален?
цитирай
41. slavimirgenchev1953 - Мисленето на парче
05.01.2011 13:03
очевидно вече се предава по генетичен път.
цитирай
42. eloiz - Никодима, пиша като бивша учителка,
05.01.2011 13:32
на която й се струва, че е изтърпяла всичко, за което ти дори не можеш да си представиш, именно, защото детето ти е в "островче на образованието". За съжаление светът не е "островче", жалко, но факт. Ученическият протест беше за ваканция.Просто ваканция, всичко останало е вменяване на цели, които не са били в главата на 99% от децата, няма какво да си говорим. Защо не протестираха за нормални учебници, за повече пари за извънкласни занимания и спорт? Не, това не беше гражданска позиция, те все още не са граждани, щом не могат да мислят по-далече от носа си. Както писах и друг път, имах възможността да пътувам с един такъв стачкуващ ученик преди Коледа, който си мислеше, че ще учат до Бъдни вечер, и това им били взели, моля ти се... Впоследствие се оказа, че не знае на коя дата е Бъдни вечер. Не, че той щеше да ходи на училище до тогава де - на другия ден, нормален работен ден от седмицата щяха да ходят и да колят прасе. Съжалавям, Никодима. Това са реалностите. Животът на "островче" няма да помогне срещу тях.
цитирай
43. nicodima - yavorb, аз няма сато Алекс да раз...
05.01.2011 14:09
yavorb, аз няма сато Алекс да размахвам дипломи, защото дипломите нищо не доказват. Но човек, който налича инакомислието идиотизъм, не е много далеч от един познат начин на мислене. Моля Ви на не влизате повече в блога ми! Не ми е приятно синът ми да бъде обиждан!
Целият спор досега и ожесточението с което се води, показва, че в обществото няма никаква, ама никаква толерантност към други мнения. Да, Валя Йотова, удобствата в живота се постигат не с мрънкане, а с воля и борба. Иначе никой няма да ти ги даде, а тъпите политици ще ти ги измъкват под носа цял живот. Възпитавай си ти детето така, аз пък няма! Ще го науча да бъде гражданин на света, а не на България. Да има широкия поглед, а не тесния хоризонт на критикарите тук. Да гледа света отвисоко, а не от калта, където ще го набутват недоучили бюрократи.
Да , Елоиз, с цялото си уважение към Вашия труд, съзнавам, че е късмет попадането ни на това островче. Не си мислете, че не познавам състоянието на училища, учебници и квалификацията на колегите Ви. То всичко си проличава рано или късно... А децата все пак са граждани! Щом вие - учителите, не ги считате за такива, ясно защо сме на това дередже!
цитирай
44. razkazvachka - Не, не е вярно - знаещите и можещите бяха на училище.
05.01.2011 14:40
Онези от децата, които могат да разчитат на друго образование - не бяха - но ние нямаме уравниловка.
Ние сме дребни рибки в разграждането на света и съграждането му по друг начин - не наш, за съжаление. Единствената стратегия за БЪЛГАРСКОТО училище е учениците да ходят с идеята: отивам на училище, за да видя как можем да променим българската действителност по най-добрия начин за следващото след мен поколение. Заедно.
И пак повтарям - неграмотниците в парламента и в правителството ли ще взимаме за модел?
Нали точно това не искаме!
Някой има нужда от човекоединици - не от общество - и когато масата не отиде след лидера, може би лидерът трябва да отиде при масата?
Планината никога не е ходила при Мохамед.
цитирай
45. vmir - Съгласен съм единствено до там, че всичко е политика, а гражданският протест е нещо добро по принцип.
05.01.2011 15:09
Правилно е и това, че си се опитала да използваш ситуацията да насърчиш гражданското чувство на сина си, но резултата за него не ми говори, че си успяла в начинанието, защото според мен няма нищо общо с проблема.

Искам да обърна внимание на огромната заблуда, че мярка за гражданското общество е масовостта на протеста. Не по-маловажни са и мотивацията, организацията и аргументацията. Тотална грешка е да се обвиняват хората, че не подкрепят един протест, защото това значи, че не е имало кой да ги мотивира, организира и аргументира да излязат с открити чела срещу опонентите си, вместо на свой ред да ги обвиняват, че са тоталитаристи, предатели и идиоти.

За момента един от най-сериозните проблеми в училище са онези ученици, които умишлено бойкотират учебния процес поради принципно негативно отношение към знанието и училището. Ако тези станат пример за подражание, жална му майка на българското училище и на бъдещето му. Жалко е също и ако будните деца, желаещи да станат лидери, не намерят по-добри причини за организиране на протест от любимите на аутсайдерите.

За мен е добър знак, че протеста не беше масов, в противен случай щях да видя възпроизвеждане на печалния пример демокрацията да се прави от, или в интерес на неприятелите й.
цитирай
46. gwendoline - Добре че прочетох постинга ти, защото по тази тема четох и слушах много,
05.01.2011 16:37
но никъде не видях такава позиция. Поздравления!
цитирай
47. pegas08 - НА ОРУЖИЕ БРАТЯ!
05.01.2011 16:58
ПАНАГЮРИЩЕ ПЛАМНА!
КОПРИВЩИЦА ГОРИ!
ДОНСКИТЕ КАЗАЦИ СА НА ДУНАВА!
БАСИ!
КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТАЯ ЗЕМЯ!

А БАЙ КУШЕЛ Е ГЛЕДАЛ ЗА АНГЛИЯ, НО НА КРАЛИЦАТА ЖАРТИЕРИТЕ!
И ТАМ СЕ МЛАТЕХА ЗДРАВАТА!
ПРОСТО И ЧИСТО, НАЩИТЕ УЧЕНИЧЕТА, ИЗКЛЮЧАЯ НИКОДИМОВИТЕ,
СА ПЪЗЛЬОВЦИ И ШУБЕТА, КАКТО ТЕХНИТЕ МАМИНКИ И ТАТКОВЦИ, КОИТО ПИСКАТ ИЗ БЛОГЧЕТО КАТА ДЕН, ПРОПИЩЯХА МИ КОНСКИТЕ УШИ!
ТОЗИ НЕСЪСТОЯЛ СЕ , БЕЗНАДЕЖДЕН И ТЪПАНАРСКИ ПРОТЕСТ Е ЕНТОТО ДОК. , В КАКВА КОЧИНА ЖИВЕЕМ.
ТЪЙ ДЕ!
цитирай
48. cefulesteven - Против стачката бях, но ми стана ...
05.01.2011 18:00
Против стачката бях, но ми стана тъжно, че се провали.
цитирай
49. vmir - 48. pegas08,
05.01.2011 18:02
безнадеждно тъпанарски ти е коментарът, а кочината сам си си я избрал. Само не ме убеждавай, че и аз живея в кочина, щото е тъпо да не знаеш, че кочината атрибут на прасето, а не прасето атрибут на кочината.

Много си беше наред протеста, имаше си деца, които си казаха каквото имаха да казват, нормално е да има и подстрекатели, които се изпокриха или си отидоха на училище, докато други си вярваха, че отсъстват и заради тях, не са виновни всички заради това, че в нечии глави още отеква залпът на Аврора и измислените батални сцени от щурмът на Зимния Дворец, а притежателите на тези глави се виждат като единствените достойни да оглавят подобно безумно начинание, мотивирано единствено от нежеланието да ходиш на училище.
цитирай
50. alchemist - Виждам че тука има
05.01.2011 18:08
хора мислещи и живеещи по комунистически. Няма ли лудници за тях?
За пореден път ЩЕ подкрепя позицията на учениците.
цитирай
51. анонимен - Госпожо, спрете го от частните у...
05.01.2011 18:19
Госпожо, спрете го от частните уроци - там да стачкува и да иска ваканция.
цитирай
52. vmir - 51. alchemist - Виждам че тука има
05.01.2011 18:25
alchemist написа:
хора мислещи и живеещи по комунистически. Няма ли лудници за тях?
За пореден път ЩЕ подкрепя позицията на учениците.


Остава да кажеш на кои от учениците. Или и ти си от кандидат - Наполеоновците, които си въобразяват, че всички трябва да се интересуват живо какво се случва в празните им глави.

За лудница са онези, които са готови да въвлекат и децата в политически авантюри (виж горе справката "политика - граждански протест"). Педофилски изгъзици.
цитирай
53. alchemist - Остава да кажеш на кои от учени...
05.01.2011 21:36
vmir написа:

Остава да кажеш на кои от учениците. Или и ти си от кандидат - Наполеоновците, които си въобразяват, че всички трябва да се интересуват живо какво се случва в празните им глави.

Aз скоро ще си направя капитализма.:)))) И никъде не съм писал, че всеки трябва да се интересува живо от мене, блога е свободен. Тука пиша само за развлечение, а цървулите нека да не се впрягат.:)))))))))) За кои ученици ти знаеш.

vmir написа:
За лудница са онези, които са готови да въвлекат и децата в политически авантюри (виж горе справката "политика - граждански протест"). Педофилски изгъзици.

Децата сами са се организирали, кой ги е въвлякъл? Никой. Днес ще се организират за ваканция, утре за нещо по-смислено. Нужно е развитие. За бабите, дядовците, майките и бащите им след, като харесват лайната в които живеят, и си траят на всичкото отгоре, какво да кажем? Нека поне децата да се вдигнат.
цитирай
54. kass - Аз подкрепям бунтарите
05.01.2011 23:24
Първо защото не са длъжни да приемат всичко, което някой им стовари на главите като решение без да се интересува от тях. 2. Защото имат пълното право да имат своя позиция независимо дали е правилна или не и 3. Защото това е показателно за най-естествените стремежи - отстояване на права и изискване на справедливост....
Няма да коментирам ваканцията и учебния процес, защото когато учитилетите стачкуваха, учениците наваксваха материал и ги подкрепиха. Никой не наказа учителите за изконното си право да протестират. Същото се случва и случвало през дървените ваканции, в които децата са пуснати в принудителна ваканция и после естествено пак наваксват материал, някой да написа неизвинени на държавата???
Но сега следват обвиненията, че не им се учело (чунким не е нормално това), а някой да обвини учителите че не им се работело??? изобщо защо се смесват нещата не разбирам, всъщност май защото така няма да си правят труда повече да протестират за нищо, за да не ги обвинят че са използвани с политическа цел или нещо друго....
цитирай
55. vmir - 55. kass - Аз подкрепям бунтарите
06.01.2011 00:51
Едно е да се говори колко е хубаво едно начинание, друго е да запознаеш подрастващ с него. Обясняваш на възрастни, а подминаваш въпроса имат ли готовност децата за попадане и справяне в конфликтна ситуация. Заради естествените процеси на социализация и съзряване, както и опасностите, които конфликтните ситуации крият, съществуват понятия като “зрелост” и “пълнолетие” и законови ограничения деца да не се намесват в дейности за възрастни. Забъркването на децата в педофилски и порнографски злоупотреби не е принципно различно от злоупотребата с тях чрез забъркването им в политически авантюри. Престъпно е да се съди негативно за децата, че не са участвали в оргия или в политическа акция. Не се ли държи сметка за тези неща, винаги ще се намерят идиоти, които от корист или липса на мозък, ще се възползват от нечия възбуда (не само сексуална, но и социална) да подтикват колебаещите се, към “модерни” действия, които могат да обезсмислят всяка ценност, било то любов или протест. Поне този урок трябваше да сме научили от демокрацията и да се пазим от пошли имитацийки на действия, които се правят с чувство и разум, а не, защото кварталния идиот се е направил на Наполеон.
цитирай
56. vmir - 54. alchemist,
06.01.2011 01:03
alchemist написа:
За бабите, дядовците, майките и бащите им след, като харесват лайната в които живеят, и си траят на всичкото отгоре, какво да кажем? Нека поне децата да се вдигнат.


Вярно си за лудницата. Щом надеждите ти са децата да решат проблемите, които бабите, дядовците, майките и бащите отказват да решат.
цитирай
57. nicodima - Благодаря на всички, участвали в дискусията!
06.01.2011 07:52
Радвам се, че се написаха много обосновани мнения, които затвърдиха позицията ми, че гражданин в страна като нашата се става много трудно. Никога не съм приемала позицията на "преклонените главици", защото това е смачкването не само на правото на собствено мнение, но и на достойнството на човека. На това трябва да научим децата си.
Няма да им е лесно. Все още има остатъци на тоталитарно и патриархално мислене в обществото. Медиите няма да престанат да представят манипулативно събитията. Държавната машина ще изправи пред тях непоклатимата стена на аргументите си. Утре няма да е стачка, ще е нещо друго, по-сериозно, от което ще зависи качеството на живота им. Не трябва да се прекланят!
Трябва да ги научим правилно да си изказват мнението. Да бъдат грамотни, не само на езиците, които учат, а и в политиката. Да знаят, че тази политика само в най-бантустанските страни е келепир, а всъщност е една огромна Отговорност!
Благодаря на ran, kass, benra, alchemist, cefulesteven, pegas08, gwendoline, slavimirgenchev1953, svoboda64, sande, tit, katan, hristo27! Благодаря на vmir и Разказвачката, които са на друго мнение, но от коментарите им личи загриженост и добронамереност към децата ни!
Другите... Другите трябва да знаят, че деца не се възпитават с терор и отхвърляне. Не се намаляват ваканции, защото на децата им било скучно. Ами драги родители, скучно им е защото не се занимавате с тях!!! Защото има хиляди форми на извънкласни занимания, детски лагери, спорт, с които децата ви няма да скучаят със сигурност! Няма да омитат улиците и да търсят само приятелите си от класа, а ще опознаят нашата природа, ще разберат колко е приятно като побеждаваш в спорта / и колко разтоварващ е той /, ще си създадат нови контакти. Инвестициите за това, уверявам ви, са минимални! Когато някой ми каже, че детето му скучае, веднага си правя извода, че не се занимава с него!
В децата трябва да се инвестира - не само пари, а време и много любов!!!
Отивам да пиша за музика : )))...
цитирай
58. kass - vmir
06.01.2011 09:57
Не бъркай нещата... За какво са зрели и недорасли децата е въпрос на дискусия и обяснение. Всеки случай не е добре да им се казва, че нямат право на мнение и дори протест. Въпреки че те още са деца, те са хора със възгледи и желания и съответно право да го изразят. И на мен не ми харесва моят син да ми протестира и да не ми се подчинява, но не съм прекършила правото му на това. Нещо повече като по-знаеща съм длъжна да му обясня защо протеста у е неоснователен и повярвай ми ако нямам силни и приемливи аргументи виждам доста зор. Но такъв искам да расте, защото всяко решение, закон, наредба и т.н. трябва да има логика и обосновка и ако децата са останали недоволни то значи аргументите са слаби и те не са убедени в правотата на големите, което значи, че ги принуждават със сила и страх от наказания, а не по правилния начин...
Поздрави!
цитирай
59. анонимен - Мисля си, че тази стачка има прек...
06.01.2011 11:20
Мисля си, че тази стачка има прекалено голямо значение в мислите ви. Би трябвало да я наречем и да остане в историята като : "Голямата ученическа стачка от 2010 година" и да обявим синчето ви за един от нейните ръководители. Добре би било и портретите на ръководителите и да се поставят редом до тези на Панайот Волов и Георги Бенковски, а вашия портрет - редом до този на Баба Тонка.

Позволявам си да попитам, дали ви харесва почетното и уважително прозвище : "Втората баба Тонка"?

цитирай
60. alchemist - За бабите, дядовците, майките и ...
06.01.2011 11:41
vmir написа:
alchemist написа:
За бабите, дядовците, майките и бащите им след, като харесват лайната в които живеят, и си траят на всичкото отгоре, какво да кажем? Нека поне децата да се вдигнат.


Вярно си за лудницата. Щом надеждите ти са децата да решат проблемите, които бабите, дядовците, майките и бащите отказват да решат.

Щом бабите, дядовците, майките и бащите нищо не са направили да осигурят по-добър живот на своите деца и внуци, да им осигурят достойно бъдеще и живот, а верват, че нещо ще се оправи от само себе си. Децата им имат ПЪЛНО право да си ги поискат. Само луд ще стои и ще чака, докато всичко отива по дяволите.
цитирай
61. nicodima - 60. llllllllllllllllllll
06.01.2011 11:57
Аз пък забелязвам, че мнението, което съм изложила тук като едно от многото, твърде много Ви бърка и затова се занимавате с моята личност, а не с проблема! Исках да чуя аргументите Ви против стачката и да преценя доколко са силни, за да ги приема или отхвърля! Явно ги нямате, за да се занимавате с мен, още повече пък със сина ми... Мнения приемам не за личността си, а за проблема! Всяко следващо мнение, което не е по темата или е обидно, ще трия! Това го оставям, за да видят другите колко Ви е акъла!
цитирай
62. vmir - 59. kass,
06.01.2011 16:12
kass написа:
Не бъркай нещата... За какво са зрели и недорасли децата е въпрос на дискусия и обяснение. Всеки случай не е добре да им се казва, че нямат право на мнение и дори протест. Въпреки че те още са деца, те са хора със възгледи и желания и съответно право да го изразят. И на мен не ми харесва моят син да ми протестира и да не ми се подчинява, но не съм прекършила правото му на това. Нещо повече като по-знаеща съм длъжна да му обясня защо протеста у е неоснователен и повярвай ми ако нямам силни и приемливи аргументи виждам доста зор. Но такъв искам да расте, защото всяко решение, закон, наредба и т.н. трябва да има логика и обосновка и ако децата са останали недоволни то значи аргументите са слаби и те не са убедени в правотата на големите, което значи, че ги принуждават със сила и страх от наказания, а не по правилния начин...
Поздрави!


За мен ти бъркаш, и то много сериозно. Защото аргументите при децата просто не важат. А ако се вслушват в аргументи, то е не защото децата се убеждават от тях, а по друга причина, която е източник на големи изненади. Освен това, проблемът тук не е дали протестът е основателен или не, а има ли хлапето уменията да се справи с конфликтната ситуация, каквато представлява всеки протест без изключение. Да изпратиш детето си да се доказва в конфликт, за който няма нито уменията, нито добрата кауза, а просто така “заради бунтарството”, е да го пращаш в предварително изгубена битка, която ще му остави горчивото усещане за поражение, от което може да бъде отървано единствено с обяснението, че друг му е попречил по недопустим начин. Така обаче хлапето няма да схване как се печели протест, а как се губи и оправдава с другите по същата причина, с която и започнах – децата следват не логиката на аргументацията, а емоционалните апели и ролевите модели, в които са били въвлечени, или са взели за пример от околните. Затова, за възпитанието от ключова важност е каузата на протеста, а не самия протест, колкото численото превъзходство е по-неблагоприятно, а каузата – по добра, толкова по-добри предпоставки ще има хлапето да се научи да протестира успешно и да отстоява смислена позиция. Затова се възмутих от някои безотговорни типове, които лансираха обратната идея – масовост в аутсайдерска кауза, нещо като да пуснем овцете да изпотъпчат цветята, да видят в какво сме способни да превърнем безценните им съкровища, и такива подстрекатели за мен са онези, на които в най-голяма степен дължим и настоящото си положение. Затова повтарям – децата си казаха каквото имаха, направиха, каквото си решиха, и нека никой не им вменява във вина, че не са направили нещо, съществуващо единствено в болните му фантазии.
Поздрави!
цитирай
63. vmir - 61. alchemist - За бабите, дядовците, майките и ...
06.01.2011 16:23
alchemist написа:

Щом бабите, дядовците, майките и бащите нищо не са направили да осигурят по-добър живот на своите деца и внуци, да им осигурят достойно бъдеще и живот, а верват, че нещо ще се оправи от само себе си. Децата им имат ПЪЛНО право да си ги поискат. Само луд ще стои и ще чака, докато всичко отива по дяволите.


Това предполатам си го научил от "Бебето - беглец", Сериите на "Сам в къщи" и от "Хрониките на Нарния", ама дори и там възрастните си заемаха необходимото място, или го преотстъпваха погрешно.
цитирай
64. alchemist - Това предполатам си го научил от ...
06.01.2011 17:54
vmir написа:

Това предполатам си го научил от "Бебето - беглец", Сериите на "Сам в къщи" и от "Хрониките на Нарния", ама дори и там възрастните си заемаха необходимото място, или го преотстъпваха погрешно.

Ето един човек възпитан по комунистически образец. Щом намеси Сериите на "Сам в къщи" и "Бебето - беглец" плюс книгите по политикономия, история на БКП и ежедневното промиване от страна на "партията" си казват думата. За съжаление още една погубена душа...
Отивайте в "Рабфак", там е истината за Вас :)))))))))))))
цитирай
65. kass - Защото аргументите при децата п...
06.01.2011 18:19
Защото аргументите при децата просто не важат.
***
Защо смяташ, че аргументите при децата просо не важат???
***
Освен това, проблемът тук не е дали протестът е основателен или не, а има ли хлапето уменията да се справи с конфликтната ситуация, каквато представлява всеки протест без изключение...

Има много форми на протест, децата можеха да писъстват с лозунг в ръка например или да бъдат съвсем мълчаливи, с което пак да докажат, че не приемат решения стоварени им на главата без никакво обяснение... Мълчанието всъщност е любимата форма на протест на сина ми. Адски дразнещо е на всяка твоя дума да отговаря "щом ти така искаш, добре"...
***

Абсолютно не смятам, че децата не следват логиката на аргументите, а някакви емоционални настроения. Част от възпитанието е да се научат да разграничават емоционалните изблици от аргументираните действия дори когато самите родители ги наказват за нещо...
***

Затова, за възпитанието от ключова важност е каузата на протеста, а не самия протест...

Собственото им чувство за справедливост и изискване да се съобразяват с тях, да ги приемат за големи и да уважават чувствата им е само по себе си кауза, заслужаваща внимание... Както може от тях да мине и да изкарат с по-малка ваканция, така може и да мине от възрастните и да изкарат с по-голяма. Естествено възрастните няма да допуснат това, защото са по-силни и подсъзнателно в децата се насажда закона на джунглата, не можеш ли да се пребориш - трай си и преглъщай...
***

Никой не вменява вина на децата, ако визиаш поста на никодима, то аз ще кажа смисълът заложен в него със свои думи:
Когат децата отидоха да проестират, те поискаха ваканция и смятаха, че са прави. Зарекоха, че няма да отидат на училище на 3-ти, отстоявайки тази своя увереност в правотата си, но отидоха. Изводите:
1. Не са били достатъчно убедени в правотата си, което означава че митингът им е бил някакъв опит на принципа "ако мине" или за шоуто...
2. Уплашили са се да не ги накажат...
3. не са повярвали...
цитирай
66. kass - vmir
06.01.2011 18:24
3. не са повярвали, че ще успеят да преборят системата...

И трите варианта са достатъчно тревожни за бъдещите граждани на България. Остават само онези 15 %, които като кажат нещо държат на думата си, те са имали и смелостта да понесат последствията но да защитят позицията която смятат за справедлива. Вярват, че системата може да бъде победена, гласът им чут и са видели смисъл в това...
Поздрави!
цитирай
67. vmir - 65. alchemist - Това предполатам си го научил от ...
06.01.2011 20:06
alchemist написа:
vmir написа:

Това предполатам си го научил от "Бебето - беглец", Сериите на "Сам в къщи" и от "Хрониките на Нарния", ама дори и там възрастните си заемаха необходимото място, или го преотстъпваха погрешно.

Ето един човек възпитан по комунистически образец. Щом намеси Сериите на "Сам в къщи" и "Бебето - беглец" плюс книгите по политикономия, история на БКП и ежедневното промиване от страна на "партията" си казват думата. За съжаление още една погубена душа...
Отивайте в "Рабфак", там е истината за Вас :)))))))))))))


Абе, плюнко, не те ли е срам да ми приписваш собствените си глупости, за да ме "съжаляваш"?

Никодима, не съм очаквал толкова долнопробни маниери в блога ти.
цитирай
68. vmir - 66. kass,
06.01.2011 20:09
1. Аргументацията се извършва чрез понятия, в които са вложени знания и опит, който предполага “око да види, ръка да пипне”.
2. Мълчаливият протест не изключва необходимостта да съществува добър мотив за провеждането му.
3. Разграничаване на емоции от аргументи не замества любопитството.
4. Чувството за справедливост и собствено достойнство се доказва с жертви или лишения заради кауза, а не с искания, в които не рискуваш нищо.
5. Нима очакванията децата да свършат несвършеното от баби, дядовци, майки и бащи трябва да бъде съпроводено със специални предварителни декларации, за да се приеме, че неоправданите очаквания не говорят нищо притеснително на децата?
6. Ако от първия примитивен опит за протест очакваш децата да си повярват, че са преборили системата, много интересно какви цели очакваш до си поставят нататък?

Повече в този блог няма да влизам.
цитирай
69. nicodima - Vmir, и в други блогове има грубички маниери, ама там влизаш с удоволствие.
06.01.2011 20:56
Тук явно не ти хареса единодушието на няколко "разведени" с патриархалното възпитание и тоталитарни маниери хора!
Бенра ми сподели на лични, че нашето поколение не е поколението на децата ни! Те живеят с други истини, живеят в друго време! На тях не им пасва нашата рамка! Ние можем само да ги предпазваме, но пътят е техен, не наш...
цитирай
70. benra - ето и от мен нещо
07.01.2011 10:31
http://benra.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/01/07/.663212
цитирай
71. wasteland - Хахаха що ми изтри мнението ма кифло ...
09.01.2011 10:32
Хахаха що ми изтри мнението ма кифло :)
Нали беше голяма "демократка" и така възпитаваше и синчето си ?
Това е последния път в който пиша във вмирисаното ти лично пространство...
Щом те кефи да си имаш за компания само полу-идиоти, дето да харесват всяка глупост сътворена от теб - дерзай...
цитирай
72. beehive - ..
09.01.2011 13:19
Уважавам всяко мнение, поднесено що годе културно, без обидни квалификации. Моето скромно мнение е: Ученическата стачка наистина беше манифестация на мързела и глупостта .....
цитирай
73. wasteland - Мнението ми беше насочено към ни...
09.01.2011 16:19
Мнението ми беше насочено към никодимка :)

Можеше поне едно "благодаря" да каже, за душевния ( а може би и физически ) оргазъм, който изпита влизайки в правото на по-силния :D :D :D
цитирай
74. raders - Вие демократите сте лично отгов...
09.01.2011 18:26
kushel написа:
Вие демократите сте лично отговорни за това , че учениците тръгнаха на училище, окичени като коледни елхи, започнаха да правят безброй неизвинени, тъпи и неграмотни са като галоши, бият и псуват учителите, убиват се помежду си. Високопарни глупости за лидери и граждански общества въобще да не чувам. Това е. Вие демократите сте просто за убиване. Съсипахте всичко, що бе възможно и дори не умирате от срам. И даже ми се перите със самочувствие по разни форуми. Че малко скромност де. Хем посрани, хем големи.


Какво значи "вие демократите"? А ти какъв си - Пол Пот или Ким Ир Сен, или товарищ Джугашвили? Що за китка си, всъщност?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nicodima
Категория: Други
Прочетен: 1913386
Постинги: 245
Коментари: 3247
Гласове: 19198
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Айн Ранд
2. Айн Ранд - откъс от "Правата на човека"
3. Джубран Халил Джубран - още един текст за размисъл
4. Ошо и смелостта да разбереш себе си
5. Мистикът и неговата роза - Халил Джубран и Мей Зияде
6. Imagine Peace Tower
7. Един експериментатор в рока - Дейвид Боуи
8. Защитници на дивата природа
9. Джим Морисън
10. Пач Адамс
11. ELO - One Summer Dream
12. Из делниците на един луд - Д-р Тони Филипов
13. mediapool.bg
14. КАФЕНЕ@NET
15. СВОБОДАТА@COM
16. Общност на свободните хора
17. Биволъ /Wikileaks /
18. Блогът на Иван Бедров
19. Истината такава, каквато можеше да бъде!?
20. Планините на България - пътешествията на Коста
21. Блогът на Манол Глишев: ФРБ - Феодална Република България. Социализъм и феодализъм
22. Evrazol - Дзен икономика / коаните на Дянков /
23. Институт за радикален капитализъм "Атлас"
24. Театър на мечтите
25. Obshtestvo.net
26. Общество "Айн Ранд"
27. Уеб-кафе
28. Кулинарният блог на Гуени, Кайти и Маджик
29. Е-вестник