Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 08:46 - Обещаната "надиплена" баница
Автор: nicodima Категория: Рецепти   
Прочетен: 17202 Коментари: 25 Гласове:
51

Последна промяна: 26.02.2012 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С реверанс към кулинарния блог на Гуени, Кайти и Magicktarot!

      Днес е Сирни Заговезни!
Денят на прошката!
Ден, който винаги ненавиждах, наплашена от огромните кукери в детството ми, които обикаляха по един от площадите във Варна, дрънчаха оглушително с хлопки, накачени по кръста и се блещеха на децата. Спомням си  парчето твърда бяла халва, в което остана едно от млечните ми зъбчета. Спомням си как ме караха да искам прошка от възрастните, а аз се съпротивлявах неистово, защото всички казваха, че съм най-послушното дете, какво още им трябваше?!
Но... от кухнята в този ден се носеше незабравимо ухание. Баба ми, добруджанката, "командирована" да ме гледа, точеше кори и надипляше две тави баница, тогава бяхме много хора, а и винаги идваха гости. Изваждаше ги от фурната и ги завиваше с меки бели кърпи, които изваждаше от ухаещия на лавандула скрин. Аз си "заплювах" най-мекото парченце, "срединката", а тя правеше всичко възможно то да се падне на мене.

Сега тази баница краси една друга маса, със съвсем други хора и я прави онова вече не толкова кротко момиченце с руси плитки. Само дето плитките ги няма, а "срединката" е определена за друго дете...
 
 
Та, ето я рецептата... Става и с готови кори, стига да са пресни.

image

Разстиламе корите. Всяка кора се наръсва с  лъжица натрошено сирене и лъжица мазнина, така че долната половина да остане празна.

image

Тази празна половина захлупваме върху плънката.

image

Нагъваме кората като "хармоника".

image

Редим в намазана с олио / може и с разтопен маргарин / тава, докато се запълни, т.е. "надипляме" баницата. Не е наложена, не е вита, надиплена е!

image

Останалото сирене поръсваме върху надиплените кори.

image

Приготвяме заливка от 5-6 яйца и една кофичка кисело мляко, за предпочитане да е 500 г и 2%, с предварително разтворена в него половин лъжичка сода за хляб. Заливаме баницата и печем на умерена фурна докато се зачерви.

image

Да ви е сладко!

И запомнете, баницата става най-вкусна, когато се завие с ухаеща на лавандула бяла мека кърпа от топлите ръце на човек, който много ви обича!



Гласувай:
51



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - особено
26.02.2012 09:14
ми хареса магията в края:)

Не съм диплила точно така баница

поздрави, Никодима!
цитирай
2. nicodima - Ами... опитай!
26.02.2012 09:16
Днес имаш повод : )...
Поздрави!
цитирай
3. martiniki - да ти кажа
26.02.2012 09:34
последните два пъти правих пак блогова баница - от един много уважаван от мен майстор- кулинар - ето я
http://trydiani.blogspot.com/2009/02/blog-post_28.html

Става прекрасна. Обръщам я върху три чаши, както си е в рецептатат и не спада. Днес още не съм се запретнала, от вчера се глася за тутманик:)
цитирай
4. nicodima - Аха, отивам...
26.02.2012 09:38
Това си е нещо ново...

Благодаря!
цитирай
5. miaa - Поздравления, Nikodima! Бъди б...
26.02.2012 10:09
Поздравления,Nikodima! Бъди благословена!
цитирай
6. hristo27 - Да им е сладко на всички!
26.02.2012 11:04
Да им е сладко на всички!
цитирай
7. kite333 - Ихааа :)
26.02.2012 11:07
Благодаря ти !
Със сигурност ще я пробвам,с такава заливка не съм я правила,а у нас баница се яде поне веднъж седмично :))
цитирай
8. scarlety - Tъкмо навреме!
26.02.2012 11:18
Започвам я!:) Само с ухаещата на лавандула кърпа ще се затрудня,ноо...ще намеря решение!
цитирай
9. monaliza121 - A, ne:(
26.02.2012 11:58
Teksta kam banicata ne mi izliza, no izglejda chusedno!
Sega mi izchezna i kirilicata:))))
Pak ste se varna:))
цитирай
10. nicodima - О, жалко!
26.02.2012 12:26
Хубаво пожелание ми направиха преди малко - прощавам ти, за да можеш в следващия час да започнеш да грешиш на чисто! : ))...
цитирай
11. gocho52 - Тази баница я познавам...
26.02.2012 12:38
Наистина е от Добруджа.
Прости ми , но аз искам крайче.
Хрупкаво...
цитирай
12. magnoliya - Благодаря ти за хубавия пост! ...
26.02.2012 12:47
Благодаря ти за хубавия пост!
Баница като твоята приготвяше майка ми. Според желанията аз правя такава и от другата, която се обръща. И от двата вида не остава нищо!
Приятно изкарване на Заговезни!
Прости ми, ако съм сгрешила с нещо.
Да ти е простено.
цитирай
13. gwendoline - Никодима, голяма майсторка си!
26.02.2012 13:10
Хубава история, връща ме назад в моите спомени! Не съм яла досега точно такава баница, тъкмо ще пробваме нещо ново.
цитирай
14. magicktarot - Благодаря ти и аз, Никодима! Прости и простено да ти е!
26.02.2012 13:26
И аз за първи път виждам такава баница - ще я пробвам при първи удобен случай!:) А за разказаното в постинга - думи нямам! Пренесе ме в една друга реалност, благодаря за което! Била си много мъдро Дете! Поздрави!:)
цитирай
15. tili - Научих нова
26.02.2012 13:36
баница:)))
Еееех! Добрите стари времена и хората от които няма как да искаш вече прошка. освен с една свещичка пред иконата...

Весели Заговезни, Никодима!
цитирай
16. katan - Поздрави за поста и моля за прошка, мила приятелко!
26.02.2012 13:36
"И запомнете, баницата става най-вкусна, когато се завие от топлите ръце на човек, който много ви обича!"
Прошка и обич, Дани!
Разнежи ме и ме върна в "едно време".
цитирай
17. neprosvet - Прости и простено да ти е Никодима!
26.02.2012 14:19
Хубава баница предлагаш на вниманието ни! Ще я пробвам.
Подкрепям те за последните думички! От опит знам, че когато яденето, пък било то и баница, се готви с любов става хубаво и си личи!:)))
Поздрави!
цитирай
18. mamas - Прости и простено да ти е!
26.02.2012 14:43
Снахата вече направи баниците за днес, но непременно ще пробвам и тази рецепта в близките дни. С много любов ще я гарнирам и се надявам да стане вкусна като твоята :)
Поздрави!
цитирай
19. martiniki - :)
26.02.2012 15:05
Надиплих я, лесно става. Само с лавандулата нещо не можах да се справя, мисля, че ще ухае на кокичета кърпата:)

Сега ще прибавя снимка отатък)
цитирай
20. stela50 - Благодаря за хубавата рецепта , Никодима ...
26.02.2012 15:30
А мислите ти ме върнаха в детството
и магията на празничните дни тогава ...
Прости ми , ако неволно съм сгрешила пред теб .
Простено да е и на теб .
Хубав ден !
цитирай
21. nicodima - Здравейте всички!
26.02.2012 17:03
С радост виждам колко много хора са били съпричастни към идеята ми да направя празника по-задушевен. На всички благодаря!
А наистина, и най-простичкото нещо като се прави и дава с любов, става прекрасно!
И наистина, да бъдем добри, защото хората си отиват от живота и няма как да искаме прошка от тях...
Хубав празник на всички!
цитирай
22. kasnaprolet9999 - Изглежда вкусна, да ти е сладко, ...
26.02.2012 19:02
Изглежда вкусна, да ти е сладко, хубаво и задушевно.Поздрави за постинга, включих го в моята блогвълна Полезни съвети.
цитирай
23. alhimik1 - Мила, Дани...много ме трогна с "момиченцето с плитки"...което сега прави баница за друго едно момиченце...живи и здрави да сте! Нико
27.02.2012 14:44
И запомнете, баницата става най-вкусна, когато се завие с ухаеща на лавандула бяла мека кърпа от топлите ръце на човек, който много ви обича!
цитирай
24. nicodima - За няколко момчета, Док, стари и млади : )...
28.02.2012 07:28
Е, надявам се един ден да дипля баничка за внучка : )...
цитирай
25. pevetsa - Превъзходно изглежда баницата ...
28.02.2012 14:39
Превъзходно изглежда баницата мила, уверен съм че и на вкус ще е вълшебна :)))
И прости и на мен грешника, ако волно или неволно съм те накърнил или обидил, прости, и бъди благословена!
Алекс
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nicodima
Категория: Други
Прочетен: 1908394
Постинги: 245
Коментари: 3247
Гласове: 19197
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Айн Ранд
2. Айн Ранд - откъс от "Правата на човека"
3. Джубран Халил Джубран - още един текст за размисъл
4. Ошо и смелостта да разбереш себе си
5. Мистикът и неговата роза - Халил Джубран и Мей Зияде
6. Imagine Peace Tower
7. Един експериментатор в рока - Дейвид Боуи
8. Защитници на дивата природа
9. Джим Морисън
10. Пач Адамс
11. ELO - One Summer Dream
12. Из делниците на един луд - Д-р Тони Филипов
13. mediapool.bg
14. КАФЕНЕ@NET
15. СВОБОДАТА@COM
16. Общност на свободните хора
17. Биволъ /Wikileaks /
18. Блогът на Иван Бедров
19. Истината такава, каквато можеше да бъде!?
20. Планините на България - пътешествията на Коста
21. Блогът на Манол Глишев: ФРБ - Феодална Република България. Социализъм и феодализъм
22. Evrazol - Дзен икономика / коаните на Дянков /
23. Институт за радикален капитализъм "Атлас"
24. Театър на мечтите
25. Obshtestvo.net
26. Общество "Айн Ранд"
27. Уеб-кафе
28. Кулинарният блог на Гуени, Кайти и Маджик
29. Е-вестник