Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Постинг
26.02.2012 08:46 -
Обещаната "надиплена" баница
Автор: nicodima
Категория: Рецепти
Прочетен: 17300 Коментари: 25 Гласове:
Последна промяна: 26.02.2012 10:35
Прочетен: 17300 Коментари: 25 Гласове:
51
Последна промяна: 26.02.2012 10:35
С реверанс към кулинарния блог на Гуени, Кайти и Magicktarot!
Днес е Сирни Заговезни!
Денят на прошката!
Ден, който винаги ненавиждах, наплашена от огромните кукери в детството ми, които обикаляха по един от площадите във Варна, дрънчаха оглушително с хлопки, накачени по кръста и се блещеха на децата. Спомням си парчето твърда бяла халва, в което остана едно от млечните ми зъбчета. Спомням си как ме караха да искам прошка от възрастните, а аз се съпротивлявах неистово, защото всички казваха, че съм най-послушното дете, какво още им трябваше?!
Но... от кухнята в този ден се носеше незабравимо ухание. Баба ми, добруджанката, "командирована" да ме гледа, точеше кори и надипляше две тави баница, тогава бяхме много хора, а и винаги идваха гости. Изваждаше ги от фурната и ги завиваше с меки бели кърпи, които изваждаше от ухаещия на лавандула скрин. Аз си "заплювах" най-мекото парченце, "срединката", а тя правеше всичко възможно то да се падне на мене.
Сега тази баница краси една друга маса, със съвсем други хора и я прави онова вече не толкова кротко момиченце с руси плитки. Само дето плитките ги няма, а "срединката" е определена за друго дете...
Та, ето я рецептата... Става и с готови кори, стига да са пресни.
Разстиламе корите. Всяка кора се наръсва с лъжица натрошено сирене и лъжица мазнина, така че долната половина да остане празна.
Тази празна половина захлупваме върху плънката.
Нагъваме кората като "хармоника".
Редим в намазана с олио / може и с разтопен маргарин / тава, докато се запълни, т.е. "надипляме" баницата. Не е наложена, не е вита, надиплена е!
Останалото сирене поръсваме върху надиплените кори.
Приготвяме заливка от 5-6 яйца и една кофичка кисело мляко, за предпочитане да е 500 г и 2%, с предварително разтворена в него половин лъжичка сода за хляб. Заливаме баницата и печем на умерена фурна докато се зачерви.
Да ви е сладко!
И запомнете, баницата става най-вкусна, когато се завие с ухаеща на лавандула бяла мека кърпа от топлите ръце на човек, който много ви обича!
Днес е Сирни Заговезни!
Денят на прошката!
Ден, който винаги ненавиждах, наплашена от огромните кукери в детството ми, които обикаляха по един от площадите във Варна, дрънчаха оглушително с хлопки, накачени по кръста и се блещеха на децата. Спомням си парчето твърда бяла халва, в което остана едно от млечните ми зъбчета. Спомням си как ме караха да искам прошка от възрастните, а аз се съпротивлявах неистово, защото всички казваха, че съм най-послушното дете, какво още им трябваше?!
Но... от кухнята в този ден се носеше незабравимо ухание. Баба ми, добруджанката, "командирована" да ме гледа, точеше кори и надипляше две тави баница, тогава бяхме много хора, а и винаги идваха гости. Изваждаше ги от фурната и ги завиваше с меки бели кърпи, които изваждаше от ухаещия на лавандула скрин. Аз си "заплювах" най-мекото парченце, "срединката", а тя правеше всичко възможно то да се падне на мене.
Сега тази баница краси една друга маса, със съвсем други хора и я прави онова вече не толкова кротко момиченце с руси плитки. Само дето плитките ги няма, а "срединката" е определена за друго дете...
Та, ето я рецептата... Става и с готови кори, стига да са пресни.
Разстиламе корите. Всяка кора се наръсва с лъжица натрошено сирене и лъжица мазнина, така че долната половина да остане празна.
Тази празна половина захлупваме върху плънката.
Нагъваме кората като "хармоника".
Редим в намазана с олио / може и с разтопен маргарин / тава, докато се запълни, т.е. "надипляме" баницата. Не е наложена, не е вита, надиплена е!
Останалото сирене поръсваме върху надиплените кори.
Приготвяме заливка от 5-6 яйца и една кофичка кисело мляко, за предпочитане да е 500 г и 2%, с предварително разтворена в него половин лъжичка сода за хляб. Заливаме баницата и печем на умерена фурна докато се зачерви.
Да ви е сладко!
И запомнете, баницата става най-вкусна, когато се завие с ухаеща на лавандула бяла мека кърпа от топлите ръце на човек, който много ви обича!
Преди години Автомат Калашников и бораве...
На Вучето й падат седем предни зъба, кое...
Отказано ми е да публикувам коментари в ...
На Вучето й падат седем предни зъба, кое...
Отказано ми е да публикувам коментари в ...
ми хареса магията в края:)
Не съм диплила точно така баница
поздрави, Никодима!
цитирайНе съм диплила точно така баница
поздрави, Никодима!
Днес имаш повод : )...
Поздрави!
цитирайПоздрави!
последните два пъти правих пак блогова баница - от един много уважаван от мен майстор- кулинар - ето я
http://trydiani.blogspot.com/2009/02/blog-post_28.html
Става прекрасна. Обръщам я върху три чаши, както си е в рецептатат и не спада. Днес още не съм се запретнала, от вчера се глася за тутманик:)
цитирайhttp://trydiani.blogspot.com/2009/02/blog-post_28.html
Става прекрасна. Обръщам я върху три чаши, както си е в рецептатат и не спада. Днес още не съм се запретнала, от вчера се глася за тутманик:)
Това си е нещо ново...
Благодаря!
цитирайБлагодаря!
Поздравления,Nikodima! Бъди благословена!
цитирай
6.
hristo27 -
Да им е сладко на всички!
26.02.2012 11:04
26.02.2012 11:04
Да им е сладко на всички!
цитирайБлагодаря ти !
Със сигурност ще я пробвам,с такава заливка не съм я правила,а у нас баница се яде поне веднъж седмично :))
цитирайСъс сигурност ще я пробвам,с такава заливка не съм я правила,а у нас баница се яде поне веднъж седмично :))
Започвам я!:) Само с ухаещата на лавандула кърпа ще се затрудня,ноо...ще намеря решение!
цитирайTeksta kam banicata ne mi izliza, no izglejda chusedno!
Sega mi izchezna i kirilicata:))))
Pak ste se varna:))
цитирайSega mi izchezna i kirilicata:))))
Pak ste se varna:))
Хубаво пожелание ми направиха преди малко - прощавам ти, за да можеш в следващия час да започнеш да грешиш на чисто! : ))...
цитирайНаистина е от Добруджа.
Прости ми , но аз искам крайче.
Хрупкаво...
цитирайПрости ми , но аз искам крайче.
Хрупкаво...
Благодаря ти за хубавия пост!
Баница като твоята приготвяше майка ми. Според желанията аз правя такава и от другата, която се обръща. И от двата вида не остава нищо!
Приятно изкарване на Заговезни!
Прости ми, ако съм сгрешила с нещо.
Да ти е простено.
цитирайБаница като твоята приготвяше майка ми. Според желанията аз правя такава и от другата, която се обръща. И от двата вида не остава нищо!
Приятно изкарване на Заговезни!
Прости ми, ако съм сгрешила с нещо.
Да ти е простено.
Хубава история, връща ме назад в моите спомени! Не съм яла досега точно такава баница, тъкмо ще пробваме нещо ново.
цитирайИ аз за първи път виждам такава баница - ще я пробвам при първи удобен случай!:) А за разказаното в постинга - думи нямам! Пренесе ме в една друга реалност, благодаря за което! Била си много мъдро Дете! Поздрави!:)
цитирайбаница:)))
Еееех! Добрите стари времена и хората от които няма как да искаш вече прошка. освен с една свещичка пред иконата...
Весели Заговезни, Никодима!
цитирайЕееех! Добрите стари времена и хората от които няма как да искаш вече прошка. освен с една свещичка пред иконата...
Весели Заговезни, Никодима!
"И запомнете, баницата става най-вкусна, когато се завие от топлите ръце на човек, който много ви обича!"
Прошка и обич, Дани!
Разнежи ме и ме върна в "едно време".
цитирайПрошка и обич, Дани!
Разнежи ме и ме върна в "едно време".
Хубава баница предлагаш на вниманието ни! Ще я пробвам.
Подкрепям те за последните думички! От опит знам, че когато яденето, пък било то и баница, се готви с любов става хубаво и си личи!:)))
Поздрави!
цитирайПодкрепям те за последните думички! От опит знам, че когато яденето, пък било то и баница, се готви с любов става хубаво и си личи!:)))
Поздрави!
Снахата вече направи баниците за днес, но непременно ще пробвам и тази рецепта в близките дни. С много любов ще я гарнирам и се надявам да стане вкусна като твоята :)
Поздрави!
цитирайПоздрави!
Надиплих я, лесно става. Само с лавандулата нещо не можах да се справя, мисля, че ще ухае на кокичета кърпата:)
Сега ще прибавя снимка отатък)
цитирайСега ще прибавя снимка отатък)
А мислите ти ме върнаха в детството
и магията на празничните дни тогава ...
Прости ми , ако неволно съм сгрешила пред теб .
Простено да е и на теб .
Хубав ден !
цитирайи магията на празничните дни тогава ...
Прости ми , ако неволно съм сгрешила пред теб .
Простено да е и на теб .
Хубав ден !
С радост виждам колко много хора са били съпричастни към идеята ми да направя празника по-задушевен. На всички благодаря!
А наистина, и най-простичкото нещо като се прави и дава с любов, става прекрасно!
И наистина, да бъдем добри, защото хората си отиват от живота и няма как да искаме прошка от тях...
Хубав празник на всички!
цитирайА наистина, и най-простичкото нещо като се прави и дава с любов, става прекрасно!
И наистина, да бъдем добри, защото хората си отиват от живота и няма как да искаме прошка от тях...
Хубав празник на всички!
Изглежда вкусна, да ти е сладко, хубаво и задушевно.Поздрави за постинга, включих го в моята блогвълна Полезни съвети.
цитирай
23.
alhimik1 -
Мила, Дани...много ме трогна с "момиченцето с плитки"...което сега прави баница за друго едно момиченце...живи и здрави да сте! Нико
27.02.2012 14:44
27.02.2012 14:44
И запомнете, баницата става най-вкусна, когато се завие с ухаеща на лавандула бяла мека кърпа от топлите ръце на човек, който много ви обича!
цитирайЕ, надявам се един ден да дипля баничка за внучка : )...
цитирайПревъзходно изглежда баницата мила, уверен съм че и на вкус ще е вълшебна :)))
И прости и на мен грешника, ако волно или неволно съм те накърнил или обидил, прости, и бъди благословена!
Алекс
цитирайИ прости и на мен грешника, ако волно или неволно съм те накърнил или обидил, прости, и бъди благословена!
Алекс
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. Айн Ранд
2. Айн Ранд - откъс от "Правата на човека"
3. Джубран Халил Джубран - още един текст за размисъл
4. Ошо и смелостта да разбереш себе си
5. Мистикът и неговата роза - Халил Джубран и Мей Зияде
6. Imagine Peace Tower
7. Един експериментатор в рока - Дейвид Боуи
8. Защитници на дивата природа
9. Джим Морисън
10. Пач Адамс
11. ELO - One Summer Dream
12. Из делниците на един луд - Д-р Тони Филипов
13. mediapool.bg
14. КАФЕНЕ@NET
15. СВОБОДАТА@COM
16. Общност на свободните хора
17. Биволъ /Wikileaks /
18. Блогът на Иван Бедров
19. Истината такава, каквато можеше да бъде!?
20. Планините на България - пътешествията на Коста
21. Блогът на Манол Глишев: ФРБ - Феодална Република България. Социализъм и феодализъм
22. Evrazol - Дзен икономика / коаните на Дянков /
23. Институт за радикален капитализъм "Атлас"
24. Театър на мечтите
25. Obshtestvo.net
26. Общество "Айн Ранд"
27. Уеб-кафе
28. Кулинарният блог на Гуени, Кайти и Маджик
29. Е-вестник
2. Айн Ранд - откъс от "Правата на човека"
3. Джубран Халил Джубран - още един текст за размисъл
4. Ошо и смелостта да разбереш себе си
5. Мистикът и неговата роза - Халил Джубран и Мей Зияде
6. Imagine Peace Tower
7. Един експериментатор в рока - Дейвид Боуи
8. Защитници на дивата природа
9. Джим Морисън
10. Пач Адамс
11. ELO - One Summer Dream
12. Из делниците на един луд - Д-р Тони Филипов
13. mediapool.bg
14. КАФЕНЕ@NET
15. СВОБОДАТА@COM
16. Общност на свободните хора
17. Биволъ /Wikileaks /
18. Блогът на Иван Бедров
19. Истината такава, каквато можеше да бъде!?
20. Планините на България - пътешествията на Коста
21. Блогът на Манол Глишев: ФРБ - Феодална Република България. Социализъм и феодализъм
22. Evrazol - Дзен икономика / коаните на Дянков /
23. Институт за радикален капитализъм "Атлас"
24. Театър на мечтите
25. Obshtestvo.net
26. Общество "Айн Ранд"
27. Уеб-кафе
28. Кулинарният блог на Гуени, Кайти и Маджик
29. Е-вестник