Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 12:29 - Постинг, под който се подписвам с две ръце... или защо футболът не трябва да е война
Автор: nicodima Категория: Политика   
Прочетен: 13204 Коментари: 25 Гласове:
49

Последна промяна: 28.02.2011 15:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


http://edinman.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/02/28/kyde-e-sporta-bylgarino.695661

Искам да попитам и нашите политици - трябва ли да дочакаме един втори "Хейзъл", за да задействаме тромавата държавна машина, където препъни-камъните са самите те!
За сведение на младите - стадион "Хейзъл" в Брюксел през 1985 г. стана арена на едно от най-големите кръвопролития в историята на световния футбол, когато излязлата от загражденията агитка на "Ливърпул" притиска част от "тифозите" от "Ювентус" към бетонната стена. 39 души са буквално смачкани, от тях - 32-ма италианци.

image

УЕФА налага петгодишна забрана на английските отбори за участия в евротурнирите. Ливърпул изтърпява една допълнителна година, а няколко от феновете на клуба са съдени за убийство.
УЕФА взема решението си след личната намеса на тогавашната министър-председателка на Обединеното Кралство - госпожа Маргарет Тачър.

Имах идея да добавя клип от тези трагични събития. Но имаше грозни картини на насилствена смърт на млади хора, които са отишли да подкрепят любимия отбор. Толкова много трупове - заради едната игра! Учудена съм и от друго - тогава бях млада и не го осъзнавах докрай - кой е позволил мачът да се играе изобщо след тази масова смърт?! На кого се е усладила победата?!
Въпроси на морал! Дано не си ги задаваме един ден!




Гласувай:
51



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Най-верния път към нормални мачове ...
28.02.2011 13:07
Най-верния път към нормални мачове и към нормална публика е да се вземе примера на Англия. Който се интересува от футбол вижда, че 50 хиляди гледат мач, който в стадиона се охраняват от стюарди.
Всичко друго е козметика и глупостите на българската демокрация.
Коментарът е излишен!
цитирай
2. nicodima - Христо, помня ескцесиите по английските стадиони...
28.02.2011 13:13
Пък и по европейските, когато участваха английски тимове.
Справиха се хората, за няколко години само...
Истината е, че докато у нас няма политическа воля за справяне с този проблем, докато босовете на футболните отбори са покровителствани от политическите партии, това няма как да стане приоритет!
цитирай
3. анонимен - Копирам мой кавентар в същия блог
28.02.2011 13:29
Не гледам български футбол. И се наслушах на тъпни. Разбира ш ли? Разни фенчета, водачи на агитки и какви ли не футболни хора се чудят какво да измислят. Слушах го Дучето /един изключително начетен мъж/ тази сутрин. Петаше, защо полицията не ...обискирала феновете. Бил сигурен, че поне 20 човека от тяхната агитка били въоръжени с огнестрелно оръжие. Но от прекален интелект и мозъчна заетост не му хрумна да попита, защо трябва да се ходи на мач въоръжен. Изглежда това е част от средствата за насърчаване на любимия отбор. Хитро, нали?
цитирай
4. nicodima - katana,
28.02.2011 13:37
Търся подходящ клип от събитията на "Хейзъл", за да ги припомня на някои хора! И там се стреляха, доколкото си спомням!
Ето - за тези, които могат да гледат смърт, не на кино!
http://www.youtube.com/watch?v=vxqjTZYV5do
цитирай
5. анонимен - Помня го този инцидент
28.02.2011 14:16
nicodima написа:
Търся подходящ клип от събитията на "Хейзъл", за да ги припомня на някои хора! И там се стреляха, доколкото си спомням!
Ето - за тези, които могат да гледат смърт, не на кино!
http://www.youtube.com/watch?v=vxqjTZYV5do

Просто при нас една малка група хора искат големи групи от хора да се мразят. Спрем ли да се мразим, започваме да питаме.А те трябва да отговарят.
цитирай
6. slavimirgenchev1953 - Има друго просто решение, което предлагам неведнъж:
28.02.2011 14:24
българският футбол (и спорта като цяло) са в плен на мафиотски групировки. Просто трябва да се забрани. Парите да отиват само за физическо възпитание и спорт в училищата. А след 20 години - отново може да се формират федерации и да се развиват клубове. Иначе спасение няма. Мафия и спорт са синоними.
цитирай
7. nicodima - Слави, това е добра идея на доста хора!
28.02.2011 15:15
Но докато политиците ни са обвързани със спонсорство от "спортните" босове, не можем да очакваме движение от тяхна страна!
цитирай
8. tit - парите не вървят ръка в ръка с морала и етиката!
28.02.2011 17:41
По-точно - печеленето им!
Така ще е, докато парите не почнат да миришат...
цитирай
9. gantree - @ nicodima
28.02.2011 18:00
Защо си против?
Аз много се радвам, когато кретените се самоунищожават. Това - трепането по футболни мачове - е един от много остроумните начини за физическо намаляване на бройката идиоти. Живот и здраве, ще дойде и момента, в който Дучо Дучев Дучето ще падне възнак в боя. Погледни го хубавата страна. :))
цитирай
10. demonwind - Тъй като
28.02.2011 18:45
при подобни баталии страдат и обикновени хора, въобще нямащи отношение към футболни мачове, най-ефикасния метод за обуздаване на лумпените е принудителния 16-18 часов тежък физически труд (само дето отдавна тухларните са затворени). 6 месеца при първо провинение, година и половина при второ, 10 години при трето. Някога са му казвали каторга. И доживотна забрана да посещават футболни мачове. Всичко това гарнирано с обилна доза полицейско насилие срещу сганта (но не срещу 12-13 годишни деца, а срещу истинските говеда). Когато Дучето и подобните му свалят 30-40 кила минимум в трудов (да не изпозлвам по-силна дума) лагер, тогава и обществото ще поеме въздух като цяло. Едно време го е пишело на един вход - Arbeit Macht Frei!
цитирай
11. nicodima - Ган,
28.02.2011 19:23
моите родители са ме водили на мач. Лично на мен не ми беше интересно, аз не обичам струпвания на хора от малка, но моите интелигентни майка и баща обичаха спорта и се разтоварваха по този начин. Сега хора като тях не могат да стъпят на мач заради тези изстъпления. И друго - я си представи да живееш в близост до Герена или пък, не дай Боже, да си паркирал колата си на пътя на тълпата... Агитките може и да се самоунищожават, но те задължително унищожават и имуществото на хора, които нямат нищо общо с тях, а се случва и да нападат невинни... този тип зрелища трябва да носят удоволствие, а не да се превръщат в баталии, от които никой не печели...
цитирай
12. nicodima - 10. demonwind
28.02.2011 19:24
Абсолютно съгласна!
цитирай
13. nicodima - 8. tit - парите не вървят ръка в ръка с морала и етиката!
28.02.2011 19:26
Има редки примери за обратното - Аспинал дари всичките си пари / спечелени от хазарт, между впрочем / за защита на животните.
цитирай
14. born - Футболът е занимание и приоритет за дебили.
28.02.2011 20:53
Такива са и футбалерите. Сексидеалите им преди бяха гимнастички, а сега фолккурви /с извинение/. Интересите им са на нивото на примати - ядене, пиене и... " /разбрахте ме!/. След като това са кумири / Стоичковци,Насковци,Михайловци и с/ие/ какви трябва да бъдат следовниците / т.н. фенове-по нашенски- кибици / ? Естествено такива - каквито са : "ГОВЕДА" или "ПРАСЕТА" ! Без значение цвета . А с такива животни оправията е само една - бой и пак бой - докато влезнат в пътя. Демокрацията тук няма никакво отношение. Подкрепям действията на полицията, даже ги намирам твърде женствени. На финала искам да отбележа,че всяко правило си има и изключения, но те са на границата на статистическата грешка /Бербатов,Гунди и др./
цитирай
15. nicodima - 14. born - Футболът е занимание и приоритет за дебили.
28.02.2011 21:04
Без да съм дебил, обичам да гледам футбол : ))...
Не поощрявам насилието, но виж - идеята за бързи съдебни производства и обществено-полезен труд е много близо до ума ми : )...
цитирай
16. atila - До като не умре някой, няма да се вземат сериозни предохранителни мерки в тази държава, относно футболното хулиганство...
28.02.2011 21:16
Абе докато незавърши някоя футболна среща преждивременно заради смъртни случай на терена. До тогава няма да се вземат сериозни мерки срещу ограничаването на футбулните хулиганщини, както се вижда че ескалират от среща на среща, и от сезон на сезон.

Винаги в българия се е действало по този начин. Умира или умират хора, след това започват да търсят причините за колективната смърт.

Абе мила тукашна футболна реалност.

Не съм фен на никой отбор. Но това наистина преминава всякакви граници по дяволите. Добре бе. Отишъл отишъл на футболен мач за да подкрепя любимият си футболен гранд.

Но бива ли натрупалата се агресия да си я изразходва в чупене и трошена на имищество? и да застрашаваш здравето и живота на останалите фенове на футбола, понеже теб не те слуша главата, ама никак даже.

Просто както вече каза Никодима. Добре е да има общественно полезен труд, за нарушилите на реда и спокойствието. Че да си има за обеца следващият път като отиде на терена за да гледа футбол на живо, даденият футболен хулиган. Инак оправия няма да му се и невиди, работата безоправна.
цитирай
17. born - Моля за извинение
28.02.2011 23:48
Че бях малко краен в оценките си /по отношение на зрителите, разбира се /. В по-стари времена хората ходеха на мач за удоволствие /и аз естествено съм ходил, разбира се/ , спореха, караха се понякога, но побоища нямаше. Нямаше и фенове-идиоти - имаше зрители, привърженици на единия или другия отбор - съответно "левскари" или "цесекари". Нямаше "говеда" и "свине". Е, съдилищата съдеха така - както предлагате.
цитирай
18. stoineff - Изхабих се ...
01.03.2011 00:15
...нямам вече думи. Трябва ли да умре някой като на "Хейзъл", или като в "Индиго" ... виновни има...
цитирай
19. djmanaf - Разбирам те.
01.03.2011 02:08
Аз също се подписвам с две ръце. Все така да ни радваш.
цитирай
20. nicodima - stoineff -
01.03.2011 07:53
не случайно споменах баронесата Тачър : )...
Де го нашия министър-председател?? Спортния министър? БФС? Парламентарната комисия за младежта и спорта? Да излязат и обяснят защо, аджеба / или по-културно by the way / така се получава? Пълно мълчание!
цитирай
21. gantree - @ nicodima
01.03.2011 14:00
Здрасти пак. Не знам защо ми даваш пример с родителите си и отношението им към "спорта". Тук, както знаем добре и двамата, не става дума нито за спорт, нито пък за футбола като такъв. Тук става дума за едно съвсем друго нещо, и като конкретен случай, и като явление, характерно и за места извън нас, българите, и тъкмо в този смисъл аз съм изключително доволен, че тези хора се самоизбиват. Дори и крайно да ти прозвучи, бих приел като нормално да имаше убити при това меле. Бих приел като нормално да имаше много арестувани, които да бъдат съдени за случилото се, но щом няма, тогава нека шоуто да продължи да ескалира. При следващият мач между Левски и ЦСКА даже бих адмирирал стрелба с тежко въоръжение между двете агитки, ей така, през игрището. От единият сектор към отсрещния. Могат много по-ефективни да бъдат. Могат да си организират взривове, освен евентуалната стрелба, нападения с ножове и пръти. Би било много по-ефективно, отколкото само шутове и пестници, както е досега. Могат нападения на централите си да организират, с вземане на заложници или с директно избиване на противниковия персонал в администрацията. Това досега нищо не е, в смисъл, няма трайни и необратими последици. На битите ще им мине, автобусите от градския транспорт ще се ремонтират, и ще е сякаш нищо не е било. Скука.
цитирай
22. stoineff - не случайно споменах баронесата ...
01.03.2011 14:32
nicodima написа:
не случайно споменах баронесата Тачър : )...
Де го нашия министър-председател?? Спортния министър? БФС? Парламентарната комисия за младежта и спорта? Да излязат и обяснят защо, аджеба / или по-културно by the way / така се получава? Пълно мълчание!

Опитах се да го кажа. Посочиха ме с пръст. Бил съм хулиган, защитавал съм ги, а те трошали стадиона и тн. Исках да обърна внимание, че за пореден път се разминават нещастията "на косъм", най - лесно е да се оправдаеш в случая. Тълпата, хулиганите, полицаите, правителството, самосъзнанието на българина... Истината е по средата, но не бива оправданията и бягането от отговорност да са на първо място. На хулиганите мястото е в затвора, на грешно взелия решение комисар Златанов ... оставка! Най - важното е да разбере той (Златонов), че застраши живота на хиляди (без значение дали са - кучета, гамени, идиоти или обикновени хора)
цитирай
23. monaliza121 - Весела Баба Марта, Никодима!:))
01.03.2011 15:05
Слънце и музика в душата!:))
цитирай
24. born - Е, все пак има значение дали се за...
01.03.2011 15:07
Е, все пак има значение дали се застрашава живота на гамени и хулигани. Жалко е когато се застрашава живота на обикновените хора и кучетата. За първите не ми е жал /гамените и хулиганите/.
цитирай
25. nicodima - Ган, учудвам се, че не си разбрал посланието в коментара ми, но...
02.03.2011 06:52
Защо да не давам пример с родителите си?
Защото бяха интелигентни хора и това не им пречеше да ходят по футболни мачове и да гледат волейбол в Спортната зала. Последно си ги спомням като отидоха заедно . Бяха около 60 годишни - вече пенсионери.
Сега не мога да си представя възрастни хора на мач - ще ги смачкат!
Помня и агитката на "Черно море", винаги се изтегляше последна от стадиона, със знамената и транспарантите, ентусиазирани след победа. Колата ни беше паркирана пред блока, на пътя на агитката - как никой не посегна да я удари по капака, най-малко!
Не плача за миналото, и там си имаше извращенията - елитарност на спорта, узаконени допинги...
Но вандалщината в никакъв случай не е любов към спорта! Осъдили 1-2-ма на глоби по 200-300 лв., ЦСКА - лишен от домакинство за 1 мач - голям праз! Разрушенията са за половин милион. Тях кой ще възстанови? Пак хората, които плащат по 15 лв., за да влязат в стадиона. Наблюдавам публиката в Англия - хората водят децата си. Тук посмъртно няма да пусна сина си на такова зрелище. Обявих, че имам пари да го пусна на мач в Англия, но за български мач - нямам!
Не съм съвем наясно с процеса, но подозирам кой създаде вандалите и лумпените в агитките и с каква цел. Тези хора обикновено са в центъра на големи масови събития, които трябва да се компрометират...
Да се избият взаимно, защо? И те са от майка раждани, и те имат място под слънцето. Не е зле да се превъзпитат / вече казах как / или най-добре - изобщо да не се създават... Последното, обаче, е много трудно...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nicodima
Категория: Други
Прочетен: 1909649
Постинги: 245
Коментари: 3247
Гласове: 19198
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Айн Ранд
2. Айн Ранд - откъс от "Правата на човека"
3. Джубран Халил Джубран - още един текст за размисъл
4. Ошо и смелостта да разбереш себе си
5. Мистикът и неговата роза - Халил Джубран и Мей Зияде
6. Imagine Peace Tower
7. Един експериментатор в рока - Дейвид Боуи
8. Защитници на дивата природа
9. Джим Морисън
10. Пач Адамс
11. ELO - One Summer Dream
12. Из делниците на един луд - Д-р Тони Филипов
13. mediapool.bg
14. КАФЕНЕ@NET
15. СВОБОДАТА@COM
16. Общност на свободните хора
17. Биволъ /Wikileaks /
18. Блогът на Иван Бедров
19. Истината такава, каквато можеше да бъде!?
20. Планините на България - пътешествията на Коста
21. Блогът на Манол Глишев: ФРБ - Феодална Република България. Социализъм и феодализъм
22. Evrazol - Дзен икономика / коаните на Дянков /
23. Институт за радикален капитализъм "Атлас"
24. Театър на мечтите
25. Obshtestvo.net
26. Общество "Айн Ранд"
27. Уеб-кафе
28. Кулинарният блог на Гуени, Кайти и Маджик
29. Е-вестник