Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 22:20 - Размишления около една оставка
Автор: nicodima Категория: Лични дневници   
Прочетен: 13259 Коментари: 30 Гласове:
40

Последна промяна: 17.02.2012 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много се изговори и изписа по темата, аз само ще засегна моралната страна на въпроса.
Призванието на държавният служител е да служи, но на държавата ли? Защо не се нарича "обществен" служител? Защото буквалният превод  на "public administration" е не публична администрация, както е наречена университетската специалност, а обществена администрация, както трябва да бъде. Тези служители на държавата всъщност трябва да са служители на обществото. Затова са служители - да служат! Не на себе си!
Разбирам да има бонуси - защо не! Защо да не бъде награден някой, който си е свършил работата?!
Но, извинете ме, да се самонаграждаваш, че си управлявал уж добре парите, че си ги стискал, че си играл със съдбите на хиляди пациенти, че си санкционирал с десетки хиляди едва кретащите болници, защото липсвало там някакво си документче или подписче, че си направил от лекарите страхливи писарушки, треперещи да не изпуснат някаква буква от безумните указания, които попълват във времето, когато трябва да са до пациента и да се занимават реално, а не виртуално с него... Когато позволяваш тежка диференциация между отделните специалности, даващи възможност на едни лекари да бъдат милионери, а други - едва ли не просяци, без това да зависи от таланта им... Когато реално недофинансираш пътеките и обричаш на затъване дори централни столични болници... Когато си затваряш очите срещу узаконеното ограбване на пациентите... Че изграждаш система, в която пациент и лекар се превръщат във врагове, а не в партньори срещу болестта... Система, която разглежда пациента като носител на сума по клинична пътека! Система, в която липсва най-важното - доверието!
Ще кажете, че се заяждам за някаква кокошкарска сума, че има ограбени милиарди от други хора, които не сме чували и няма и да чуем. Но тази област на живота ни - здравеопазването, е вече много болезнена. Има ли защо тогава да се награждават служителите от НЗОК при тази картинка?
Според бившата им директорка - има! Сега щяла да дари парите на фондация... Бих и препоръчала да ги върне на Касата. Защото реално това са НАШИ пари, а аз искам те да отиват по предназначение! А не за бонуси за шефовете на фондации!



Гласувай:
40



1. анонимен - Няма да кажа нищо. Не се налага.
17.02.2012 22:49
Няма да кажа нищо. Не се налага.
цитирай
2. ketcakuatl - ВИЖ СЕГА
17.02.2012 23:32
Това е продукт на налаганата ни система. Политико-икономическа. Всеки 'мениджър' на такава система, я разглежда като продукт на собственост. Достигнатите нива, са считани за собствени завоевания. И тогава плячката се смята за заслужена и закономерна. От там идва наглостта и себеувереноста, подклаждана разбира се, от закони, нормативни актове, указания, и так далее, от себеподобните ти. Старата, 'тарикатска' поговорка - погледни ме с едното, да те погледна и с двете... е претърпяла невероятно развитие и осъвременяване. САМОЧУВСТВИЕТО! На съдии, оправдаващи убийци по пътя, на лекари убили деца по небрежност, на политици, бизнесмени, наркодилъри и т.н. Всички са невинни в собствените си очи, и тези на Темида...
цитирай
3. boristodorov56 - У нас всичко е гнило. Всъщност, з...
18.02.2012 01:17
У нас всичко е гнило.
Всъщност, законността не се покрива с морала.
цитирай
4. bojo12345 - Порочната система ,
18.02.2012 07:47
която е днес , е удобна за тези , които имат власт!
Като пример - правото на пациента да избира екип?
Ако си богат - лесно! Ако не си - ще умираш ли?
Къде са били висшите държавници , когато такива , назначени от изпълнителната власт и одобрени от Парламента , са бъркали в кацата с меда?
Защо след като излезе в публичното пространство "Самонограждаването",
Премиерът се сети за "Лъжичката с катрана"?
Защо да говорим за "лъжички" , когато в ръцете на такива държавни чиновници има големи "черпаци" с дълги дръжки , с които бъркат доста дълбоко в медеца!
А апетитът идва с по-честото похапване ( поредното бъркане в кацата с мед)!
Пациентите от ден на ден ще пият все по-горчиво кафе!!!
Кога у нас е подена оставка , както в Германия , от висш служетел?


цитирай
5. mia2442 - ЗА няколко /хиляди/ долара повече
18.02.2012 07:58
Може и да е законно, но със сигурност е неморално - когато в берковската болница е спряно парното поради недостиг на пари и пациентите лежат в студа с по 4 одеяла / имаше репортаж преди 2 дни/.
Всеки цени труда си, но има и такава дума "съвест"!
Нищо лично, но тонът дразни слуха...
Приветствам оставката - Просто парите, които даваме за здраве, трябва да отиват пак за здраве!
цитирай
6. pevetsa - Наглостта и цинизъма на тази пер...
18.02.2012 11:08
Наглостта и цинизъма на тази персона премина всякаква граница ...
ПОЗОР!
цитирай
7. nicodima - В интерес на истината тя свърши и доста работа!
18.02.2012 11:19
Все пак управлява институция, в която има огромен паричен резерв, а към този тип институции има огромен политически интерес и натиск.
Но сгреши с тона! А можеше и да се придържа към призива на Дянков държавните служители да не си раздават бонуси. Защото в един момент излиза, че народът се успокоява, а после зад гърба му - съдебната система си раздала, НЗОК си раздала и тъй нататък...
цитирай
8. nicodima - Пък има и решение:
18.02.2012 11:38
госпожата е акушер-гинеколог. Частен сектор - от широк по широк! Който иска пари, да ходи там, никой няма да му ги брои. Но за ОНЕЗИ пари ние искаме сметка и ще искаме занапред. Това са нашите вноски! И те трябва да отиват за нашето здраве!
цитирай
9. stoineff - 100%
18.02.2012 11:53
Съм съгласен, че НЗОК е в основата на проблемите в здравеопазването ни. Явно е, че тази каса не работи добри (ако въобще може да се каже, че работи). Децентрализация, застаховки и фондове, които управляват прозрачно парите ни ще подобри както здравното обслужване, така и заплатите на лекарите.
цитирай
10. анонимен - Стойнеф, могада ти разкажа много и ...
18.02.2012 12:32
Стойнеф, могада ти разкажа много и за частните фондове. В такъв един изгоряха 15 000 на жена ми. След 11 години се оказа, че парите и вместо да нарастнат са се стопили до 3800 лв, защото фонда бил години наред с отрицателна доходност ?! Не бях чувал такова нещо, но се оказа, че всичко си е съвсем законно и не можем да ги съдим защото договора между нас и тях бил частен. Така че както обичам да казвам аз: "Обикновена демокрация".
цитирай
11. stoineff - kushel
18.02.2012 13:05
Поне ги виждаш и знаеш от кой да търсиш отговорност. Аз като внасям по 300 лв. на месец вече 10 години в НЗОК, а реално всеки път като имам нужда от помощ си плащам ... Това е социализъм :) Аз си плащам, а друг харчи ... яко а?
цитирай
12. malkiatprintz - Не зная каква работа е свършила, но ...
18.02.2012 14:51
Не зная каква работа е свършила, но очевидно здравната система не е проработила, болниците са в лошо положение и състояние, а касата - дори и външно, като сграден фонд и лукс - цъфти. Та, ако беше свършила някаква наистина полезна работа, колко ли щяха да са раздадените премии? Сега са си раздали десет милиона, а тогава?
цитирай
13. veninski - Напълно те подкрепям. Поздрави от ...
18.02.2012 16:12
Напълно те подкрепям. Поздрави от Родопите!
цитирай
14. monaliza121 - Привет!:))
18.02.2012 16:28
С подаване на оставка не се решава проблема. Ти знаеш най-добре...
Здравното осигуряване е като Гражданската отговорност. Плащаш, но при нужда...пак плащаш...
цитирай
15. анонимен - Стойнеф, напълно си прав с една м...
18.02.2012 16:30
Стойнеф, напълно си прав с една малка корекция...Това е капитализъм! При социализма на доктор се ходеше безплатно. Ремембър?
цитирай
16. hristo27 - kushel,
18.02.2012 16:45
- коя партия беше на власт когато фалираха банките?
-коя партия създаде СИК, ВИС и всички подобни мутренски образования в зората на измислената демокрация?
- по времето на коя коалиция изгоряха парите на жена ти?
- така започна не КАПИТАЛИЗМА, А КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ.
цитирай
17. анонимен - Христо, която и партия да е на власт, ...
18.02.2012 18:31
Христо, която и партия да е на власт, капитализма пак си е лайно. Това е в генезиса му. В цяла Европа е лайно и тука пак си е лайно. Тия седесарски глупости за СИК и ВИС можеш да ги разправяш на изтрещели седесари, но не и сериозни хора. А историята с Жан Виденов е доста интересна. Ще взема някой път да я разкажа. Ако имаш малко мозък, ще се сетиш, че това беше скроен номер, познай от кого.
Когато говорите с мен за политика имайте предвид, че изобщо не се връзвам на тъпи приказки. Методите с които си служи седесарската пропаганда е за елементарни лумпени. Последните ми няколко постинга засягат точно тая тема.
цитирай
18. lidis - Споделям мнението ти
18.02.2012 18:41
Седесарската пропаганда няма нищо общо с демокрацията...Жалкото е , че все още някои й се връзва.
цитирай
19. magiq - )))))
18.02.2012 18:48
Колкото си по нависоко вятъра е по слилен и когато те събори ще има много време надолу да падаш!!!!!...Не съм го измислила аз....но....когато си там както госпожа директорката на НЗОК...може винаги да паднеш и трябва да знаеш че всяко твое действие може да се проследи...щом си под прожектора дори когато кашляш трябва да се съобразяваш как го правиш....а когато ''бъркаш в касата с меда опс...кацата с меда...'')))трябва да се съобразяваш колко ще гушнеш....щото ще те видят ...няма начин от къде но ще те разберат...провокации или не не ме интересува....но на фона на мизерията в България...на фона на корупцията и вечното доплащане за всичко в здравеопазването...тези 12000 лв. са направо кощунство...
цитирай
20. muerte - С много от нещата в поста не съм съгласен.
18.02.2012 19:25
- Защо да няма диференциация между медицинските специалности? Значи според теб мозъчния хирург и дерматолога заслужават еднаква заплата?!?
- От десетки хиляди болници определено няма нужда. Ти ли ще идеш да работиш в Меричлери за 470 лв. ако завършиш медицина?!?
- Какво разбираш под "стискал парите и си играл със съдбите на хиляди"?!? Да ги свърши още първото тримесечие ли?

И последно - между държава и общество има ОГРОМНА разлика, хора. И навсякъде по света държавните служители имат и бонуси и какви ли не други глезотии. Само дето при нас е прието да гледаш в канчето на другия, а не да бачкаш яко , за да заслужиш и ти бонус. Нали знаете - Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле.
цитирай
21. hristo27 - Христо, която и партия да е на власт, ...
18.02.2012 20:01
kushel написа:
Христо, която и партия да е на власт, капитализма пак си е лайно. Това е в генезиса му. В цяла Европа е лайно и тука пак си е лайно. Тия седесарски глупости за СИК и ВИС можеш да ги разправяш на изтрещели седесари, но не и сериозни хора. А историята с Жан Виденов е доста интересна. Ще взема някой път да я разкажа. Ако имаш малко мозък, ще се сетиш, че това беше скроен номер, познай от кого.
Когато говорите с мен за политика имайте предвид, че изобщо не се връзвам на тъпи приказки. Методите с които си служи седесарската пропаганда е за елементарни лумпени. Последните ми няколко постинга засягат точно тая тема.


Това, че имам малко мозък, ще ти опонирам:
-Кога доларът стана 3000 лв?
- Не искаш да отговориш на въпроса Кой мутрифицира държавата - Иво Карамански, Маргините, Константин Димитров–Самоковеца и всичко, което е приоритет на Аnimal Planet?


А това не съм го измислил аз:

"Мутри и отрочета на бивши високопоставени партийци контролират повече от половината увеселителни заведения в столицата."
"Освен при мутрите, в началото на 90- те парите са съсредоточени в джобовете на хора свързани с ДС или принадлежащи на стари „червени” родове. Едни от най- емблематичните клубове в София като „ Червило”, „Блак Лейбъл”, „Моно” , са създадени от Лъчезар Захариев- Лъчо и негови партньори. Същите тези хора са имали преди това брокерска фирма, през която са се перяли капиталите на партийни другари и бивши ДС- агенти."

"Друг „червен“ потомък, Любомир Василев – Мазния“, е едноличен собственик на бар „Motto“, дискотека „Маскара“, както и на заведение в черноморския курорт Лозенец."
цитирай
22. nicodima - 21. muerte
18.02.2012 20:06
Диференциация трябва да има, но не тя да е последица от политически лобизъм на някои научни дружества.
Какво да ти кажа за мозъчната хирургия - напоследък тя е доста улеснена от роботизирани уреди, докато в други специалности има доста тежък труд и мисъл. Включително и в дерматологията, в която се изучава патология на кожата, хората си изработват и си гледат сами препаратите за да разчитат на успех при лечението. Но това е винаги зад кадър и виждате ли - оценката на дерматолога от обществото е следната: седи си в кабинета на топло и за нищо не е отговорен. Без да съм дерматолог мога да кажа, че това е една изключително сложна и богата на информация специалност и само изключителното и владеене и опита водят до успех.
Да, няма нужда от хиляди болници, не и когато могат да сключат договор само за 1 или 2 клинични пътеки. Но на тяхно място трябва да има спешни центрове. И ако затворят болницата в Казанлък и Иван от Казанлък получи инфаркт, кой и накъде ще го кара да му оказва първа помощ!?
Ами те парите свършват, защото не се изразходват по предназначение, muerte! Тези бонуси, дето си ги раздадоха, са от глоби, че например някакво изследване нямало подпис, а то пристига по електронен път - знаеш ли в моята болница що народ назначиха, за да оправя бакиите, зъбъркани от касата. тези администратори откъде получават заплати?
Аз не съм срещу бонусите, но съм СРЕЩУ ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ - вече го казах. Дянков като каза, че няма да има бонуси, значи НЯМА ДА ИМА!
А пък държавното управление всъщност е управление на обществото, пак го повтарям - public administration!!! Иначе държавата щеше да се управлява сама, всъщност нашата това и прави, останалите се спасяваме поединично!
цитирай
23. ok3223 - Значи г-н muerte
18.02.2012 20:18
Плачете и за глезотии!!!
Не плачете ли за едното от трите...по-дългото.
От яко бачкане докарахте здравеопазването до колапс.
Мноого хора бачкат у нас и накрая... бонуса е половин заплата.
Абе туй, белодрешковците станахти много претенциозни и прекомерно жадни.
Доите Здрав.каса, болните без капка жал, сега за яяко бачкане сакате БООНУСИ.
НЯМА ЛИ ДА ВИ ЗАСЕДНАТ НА ГЪРЛАТА АЛЧНИ.
цитирай
24. nicodima - ok3223 ,
18.02.2012 20:23
Хубаво е да си казвате мнението, но не с езика не Нели Нешева, моля!
И не обобщавайте!
цитирай
25. muerte - Примерите бяха произволни
18.02.2012 20:25
А темата е толкова голяма, че по скоро трябва да се обсъжда на живо, отколкото с няколко реда.

За двойния стандарт си напълно права. За спешните центрове също. А от Казанлък до Ст. Загора са 30 км. За колко се стига? Понякога по-бързо отколкото от Обеля до Пирогов.

И стига за тия глоби - да не глобяват болниците, щото са болници ли?!? Затова трябват добри мениджъри, а не оправдания че този или онзи е виновен. На българина все някой друг му е виновен бе мама му стара.

Всъщност проблема е в това, че някой някъде взема много пари, а ние не, нали?!? Мдааааа - прочети пак поговорката от предния ми пост.

цитирай
26. nicodima - Краен си, muerte : )
18.02.2012 21:00
Бонусите на държавните служители са нещо по-различно от бонусите в частни компании...
Те са от НАШИТЕ ДАНЪЦИ! Вече го написах - частен сектор широк, който иска да ходи там и ще има пари!
Аз работя и в частния сектор и не мърморя - работа и пари има! Така че Вуте, ако иска да е добре, да дойде да се реализира!
цитирай
27. metoovch - Re:muerte :)
18.02.2012 22:38
Muerte е от платените форумни писачи, които припечелват някой лев от драсканици в защита на Вожда и управлението Му и ще си изповръща червата за да докаже, че бялото всъщност изобщо не е бяло, а черно.Вервайте Мууууууууу!
цитирай
28. pegas08 - Ники,
20.02.2012 07:13
сс теб съм. Баста на крадците!
цитирай
29. alhimik1 - Напълно споделям острата реакция, но комент...
24.02.2012 09:19
извинете ме, да се самонаграждаваш, че си управлявал уж добре парите, че си ги стискал, че си играл със съдбите на хиляди пациенти, че си санкционирал с десетки хиляди едва кретащите болници, защото липсвало там някакво си документче или подписче, че си направил от лекарите страхливи писарушки, треперещи да не изпуснат някаква буква от безумните указания, които попълват във времето, когато трябва да са до пациента и да се занимават реално, а не виртуално с него... Когато позволяваш тежка диференциация между отделните специалности, даващи възможност на едни лекари да бъдат милионери, а други - едва ли не просяци, без това да зависи от таланта им... Когато реално недофинансираш пътеките и обричаш на затъване дори централни столични болници... Когато си затваряш очите срещу узаконеното ограбване на пациентите... Че изграждаш система, в която пациент и лекар се превръщат във врагове, а не в партньори срещу болестта... Система, която разглежда пациента като носител на сума по клинична пътека! Система, в която липсва най-важното - доверието!

!!!
Здравей, колега :)))
цитирай
30. nicodima - Hi, Doc...
24.02.2012 12:07
No comment, really...
Ти знаеш...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nicodima
Категория: Други
Прочетен: 1913256
Постинги: 245
Коментари: 3247
Гласове: 19198
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Айн Ранд
2. Айн Ранд - откъс от "Правата на човека"
3. Джубран Халил Джубран - още един текст за размисъл
4. Ошо и смелостта да разбереш себе си
5. Мистикът и неговата роза - Халил Джубран и Мей Зияде
6. Imagine Peace Tower
7. Един експериментатор в рока - Дейвид Боуи
8. Защитници на дивата природа
9. Джим Морисън
10. Пач Адамс
11. ELO - One Summer Dream
12. Из делниците на един луд - Д-р Тони Филипов
13. mediapool.bg
14. КАФЕНЕ@NET
15. СВОБОДАТА@COM
16. Общност на свободните хора
17. Биволъ /Wikileaks /
18. Блогът на Иван Бедров
19. Истината такава, каквато можеше да бъде!?
20. Планините на България - пътешествията на Коста
21. Блогът на Манол Глишев: ФРБ - Феодална Република България. Социализъм и феодализъм
22. Evrazol - Дзен икономика / коаните на Дянков /
23. Институт за радикален капитализъм "Атлас"
24. Театър на мечтите
25. Obshtestvo.net
26. Общество "Айн Ранд"
27. Уеб-кафе
28. Кулинарният блог на Гуени, Кайти и Маджик
29. Е-вестник