Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 09:34 - Кой е виновен за аутодафето в Испанската гимназия
Автор: nicodima Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4099 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 07.07.2010 14:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Три деца от Испанската гимназия изгориха учебниците си в края на учебната година. Импровизираната клада беше отразена в "24 часа" като един вид радост от края на учебните тегоби и началото на дългоочакваната ваканция.
Една седмица след това децата са изключени от елитното училище, където са влезли с труда си, получавали са високи оценки, т.е. били са мотивирани относно бъдещето си млади хора.
Веднага ще кажете, че това е напомняне за аутодафетата на книги по време на Райха. Че да се изгори публично книга,  е престъпление, намерило място в НК. Че това е върхът на отрицанието на идеята, заложена в книгата.
На времето идея имаше в нашите учебници - всички бяха изпъстрени с чавдарчета и пионерчета, червени знамена, паради, портрети на вождовете - идеята да ни направят еднакви, немислещо работно стадо!
Хайде, обаче, господа учители, да видим какви са идеите, заложени в изгорелите учебници? В сегашните учебници аз не виждам идея - там има текстове, задачи, упражнения... С цел - образование и мислене! Понякога наложени със сила и без творчество! Дали омразата към учебния процес на тези деца, не говори за някаква непоносимост към него? За тотална липса на интерес?! 
И струва ли си от един акт на непознаване на забраните, на отрицание на нещо, което вие трябва по-добре да познавате, да се съсипват три млади живота?
Не познавам нито едно от децата. Имам син на същата възраст в друга езикова гимназия. Децата на тази възраст вече имат зряло и мотивирано отношение към учителите. Моето рано порастнало дете написа акростих, осмиващ акцентираните антирасистки изказвания на една от преподавателките, и за това получи тройка. Прав срещу нея той протестирал, че иска да получи оценка за отличното граматическо построяване на стиха, а  не за политическите си убеждения. Че училището не е място, където да се вихрят политически страсти, а да се възпитава отношение и разбиране към процесите в обществото изобщо. Е, моето 15 годишно дете преди 2 седмици формулира ясно това, което сега искам и аз да ви кажа.
Чия е вината?
На родителите?
На учителите?
На обществото?
На децата?
Най-лесното е да се накаже! Най-трудното е да се възпита! Дори и учител!
...................................................................................................................................................................
Знам, че в блог.бг има доста учители. Пояснявам, че отношението ми не е обобщаващо спрямо учителското съсловие, което имам причини да уважавам. Ще се радвам да чуя мнението ви, застанали от другата страна, където съм сигурна, че не е лесно.




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pontis - започнало ли е разследване?
06.07.2010 10:03
шегувам се.
Едно от нещата, които учителите могат- да убиват детското. (нищо лично към учителите, само към някои)
цитирай
2. nicodima - За да се стигне до изключване
06.07.2010 10:20
със сигурност е имало вътрешно разследване... От личен опит : ) знам, че никак не е лесно за понасяне от една още неукрепнала детска психика...
цитирай
3. makont - Малко останаха учителите
06.07.2010 10:52
които разбират децата, по-лесно е да поставят етикети на децата-ти си лош, ти си добър, ти си отличник. От собствен опит знам как се отразява това на децата. Няколко пъти не мога да успокоя сина ми в къщи от такива учителски квалификации, удря с юмрук в стената и трепери, а те са в тази крехка възраст пубертет. Така, че разбирам тези деца, но те са останали неразбрани и нестандартният им протест сега ще им струва скъпо. Иначе е лошо да се горят книги. Иначе има и добри учители.
цитирай
4. nicodima - makont, в общество, където всичко се решава с насилие,
06.07.2010 11:10
последното рефлектира и в отношенията учители-ученици. Съжалявам детето ти, моят син при такъв удар в стената си счупи ръката. Много е лесно да навикаш и унижиш някого, труден е разговорът и обмяната на мнения с другомислещия...
цитирай
5. razkazvachka - Нобеловият лауреат за 2000 г. Сър Видиадар Найпол има една книга, наречена
08.07.2010 17:45
Полуживот - Half a Life - където на първите две страници описва своето пребиваване в университета в Делхи и вълненията по времето на Джавахарлал Неру - в знак на протест срещу старата система, която не предлага на новите хора на Индия живот в съответствие с обучението им, той спретва малка клада в двора на университета и изгаря на купчинка книгите си...
цитирай
6. nicodima - Разказвачке, това исках и аз да кажа -
09.07.2010 06:53
горенето на книги има и две страни, и когато е форма на протест, дори неосъзнат докрай, както е в случая, редно е учителите да се замислят какво е докарало това положение! Просто съм изумена от липсата на реакция в обществото, че и в блога, на това. Проблемите на децата са болезнено тежки, знам го от собствения си опит и сега - от това, което преживявам със сина си - уж мъничките му борби, желанието да изрази човешкото си достойнство, без да пострада, една изразена вече политическа позиция, която едва ли ще го задържи тук... Боли ме за децата!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nicodima
Категория: Други
Прочетен: 1913191
Постинги: 245
Коментари: 3247
Гласове: 19198
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Айн Ранд
2. Айн Ранд - откъс от "Правата на човека"
3. Джубран Халил Джубран - още един текст за размисъл
4. Ошо и смелостта да разбереш себе си
5. Мистикът и неговата роза - Халил Джубран и Мей Зияде
6. Imagine Peace Tower
7. Един експериментатор в рока - Дейвид Боуи
8. Защитници на дивата природа
9. Джим Морисън
10. Пач Адамс
11. ELO - One Summer Dream
12. Из делниците на един луд - Д-р Тони Филипов
13. mediapool.bg
14. КАФЕНЕ@NET
15. СВОБОДАТА@COM
16. Общност на свободните хора
17. Биволъ /Wikileaks /
18. Блогът на Иван Бедров
19. Истината такава, каквато можеше да бъде!?
20. Планините на България - пътешествията на Коста
21. Блогът на Манол Глишев: ФРБ - Феодална Република България. Социализъм и феодализъм
22. Evrazol - Дзен икономика / коаните на Дянков /
23. Институт за радикален капитализъм "Атлас"
24. Театър на мечтите
25. Obshtestvo.net
26. Общество "Айн Ранд"
27. Уеб-кафе
28. Кулинарният блог на Гуени, Кайти и Маджик
29. Е-вестник