Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2010 19:20 - Предизвикано от коментар на tili в постинг на nkf
Автор: nicodima Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6695 Коментари: 14 Гласове:
5

Последна промяна: 02.01.2010 19:40


Телевизионна Чалга и Соц.реализъм за Нова Година Пряко излъчване от  центъра на София, където един от авангардистите на югославската чалга и цигания - Горан Брегович , веселеше "брачата бугари", или поне по-простата част, с традиционен сръбски кючек (да не се бърка с турско-арабския, при които явно липсва кафанското оформление).   Коментар на tili: Не ме е срам да споделя, че и аз с приятели бях на площада с Горан Брегович. Никак не съжалявам - един час среднощен фитнес ми се отрази много добре. Това е нещо, което те вади от обичайния ти ритъм ;-))) А и енергията на тълпата беше много позитивна. Синятя луна беше прекрасна, погледнахме я през пръстен и си пожелахме по нещо.
  Няма да ставам адвокат на Брегович – той сам може да си е адвокат. За човек попаднал на два пъти за две години на сцената на LINCOLN CENTER в Ню Йорк, няма да е трудно... Важно е друго – той прави музика еднакво красиво и за простите американци и за простите българи... И за не толкова простите, май... За друго ми е думата – видях как се веселиха хората, как не искаха да напускат площада. По-простата част на населението... А аз, сложната, бях закрила очи и уши сред пиротехническата канонада пред прозорците на дома ми и определено не ми се слушаше „Малка нощна музика”... Едно обаждане от Стокхолм със сигурност ме извади от типичния балкански негативизъм: „ И там празнуват на площада, но не се веселят : (...” „По-интелигентните” от вас сигурно знаят кой е Ричи Блакмор. Последният му проект е  вдъхновената от Ренесанса фолк-рок формация „Blackmore"s Night”. Предлагам ви да не я слушате, защото там определено има британско фолкзвучене. Е, при Брегович е балканско етно... Поздрав, tili! Наздраве за теменужената луна!

    Close your eyes and lose yourself
In a medieval mood
Taste the treasures and sing the tunes
Under a Violet Moon
 
Затворете очи, забравете къде сте,
Вдишайте вечността
Вкусвайте тези съкровища, пейте
Под теменужна луна






Тагове:   постинг,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - Хъм,
02.01.2010 20:36
Все пак - освен вкус, емоции има и качество!:)
Виж - нямам против хората (болшинството) да се забавляват както им харесва!
Но - да оставят пространство на онези, който не споделят възторга им да дишат все пак!
Харесвам Брегович, но не го намирам подходящ за Нвръх Нова Година!
Не го и гледах, но не виждам причина да се оправдавам! Не мога да приема обаче да ме принуждават да слшшам нещо, което мразя по надути над главата ми тонколони! Щото там няма как да превключа канала!
Да си чувала друго, освен чалга от надути тонколони по наш'те земи?
Точно комплекси издава такова поведение, та ако ще и Виенската филхармония да изпълнява Джорджевден! Те при всички случеи ще го направят по-тихо!
Възпитанието си е възпитание!:)
цитирай
2. nicodima - Ами, tit, точно за възпитание става въпрос в постинга -
02.01.2010 22:10
възпитанието да УМЕЕШ да се веселиш... Естествено, без да пречиш на другите...
На мен най-малко може да се сложи определението "чалгаджийка", но пък аз харесвам Брегович... Харесвам звученето на песните, харесвам тънката чувствена нишка на разбирането на балканското веселие... И, за разлика от мнението на горепишещия, хич не се смятам за проста... Брегович раздвижи площада, това се среща доста рядко у нас - българинът не умее да си отпуска душата, освен ако не е изпил половинка ракия.
А за тези, които тормозят другите с надути тон колони - то е същото както гърмяха фойерверки в прозорците ми - и на мен не ми е приятно! Дали нямаше да се чувстваш така, ако бяха надули " Stairway To Heaven"? То вече е въпрос на нещо, което все повече ще ни липсва - първите 7 години. Защото няма от кого да ги получим!
цитирай
3. panazea - Bregovi4 si e srybski ziganin
03.01.2010 00:19
i otrazqva svoqta si kultura .
Na men pyk na vryh Nova godina mi lipsvashe Dunavskoto horo , koeto igraeh vsqka nova godina s tatko . Kompositoryt e Diko Iliev ot Bukiovzi .
Vse pak si predpo4itam Bylgarskoto horo. Sigurno e ot vysrastta.Nisho protiv ziganite nqmam , bili te i srybski.
цитирай
4. tili - Поне сто вечери от годината ми
03.01.2010 01:24
минават на 50 метра от мястото, където слушах Горан Брегович.В зала България. Никой не може да ме упрекне в пошъл музикален вкус! Горан Брегович не свири чалга, а етноджаз на високо ниво! nicodima,ти не си пуснала последмата част от коментара ми за "Синия Дунав". Когато представим на света модерен музикант от такова качество, тогава ще имаме лице да гледаме от високо на "босненския циганин" Г.Брегович! Той поне показа на света БГ чрез вокалите в национални български костюми, които включва в състава си. Големият човек е широко скроен!
Мразя сноби!!! благодаря, nicodima!!!
И имаше много български хора и млади и стари ги играеха, panacea!
цитирай
5. nicodima - 3. panazea - Bregovi4 si e srybski ziganin
03.01.2010 10:38
А Ибряма какъв е? Турски циганин, открит за света от български евреин - Милчо Левиев... Но прославя България с таланта си! Та Брегович с баща - сърбин, майка - хърватка, па роден в Босна : )...
Аз мисля, че не трябва да забравяме, че живеем на Балканите! И преди да отидем в Париж, Берлин и Лондон - да отидем до Белград, Букурещ, Скопие, Тирана, Солун и Истамбул... Ама не само да отидем да гледаме, а да усетим и поживеем... Тогава стават ясни много неща, а преекспонирания национализъм - абсолютно излишен! Това се отнася не само до нашата нация, а и до съседските... Тук, на Балканите - нрави, обичаи, езици и култура, исторически събития са така примесени и объркани, че всеки ги смята за свои... И започват спекулациите на политиците, в които ние, останалите, сме само клакьори...
Брегович прави едно общо балканско хоро в музиката си, в общ хор пеят сърби, българи, цигани... И то така, че да ги чуе света!

цитирай
6. nicodima - Tili,
03.01.2010 10:47
през цялото време наблюдавах сестри Радкови. До Брегович никой не знаеше кои са. С какво достойно сценично поведение на Българки бяха... Е, те това е разликата между етното и чалгата, ама много хора не умеят да направят разликата. Защото просташката чалга е навсякъде, а етното звучи рядко...
И пак всичко е до възпитание... Ако нещо не се слуша и търси - никой не го популяризира...
цитирай
7. panazea - nicodima,
03.01.2010 15:37
moeto e normalna reakziq na 4ovek , zalivan ot ziganiqta .Sigurno mnogo mi doide , i nashata i 4ujdata.
Ami ne iskam ziganiq. I za da ne nahluva v moq svqt nahalno , prosto iskliu4vam vsi4ki rezeptori.
Tova na obiknoven esik se nari4a SYHRANENIE na individa , kogato sredata e agresivna.
Pozdrav za teb!
цитирай
8. panazea - A za populqriziraneto ne si prava.
03.01.2010 15:41
Navsqkyde i v internet te nalitat goli hubavizi i iskat da gi slushash.
Ne sa vinovni horata.Tova e invasiq!
Ot vestnizi , goli mazki, v otvyrtitelni pozi .
Ne kazvai , 4e tova haresva na myjete.
Edva li ima 5% , koito iskat da go gledat. Bylgarite sa po-konservativni ot bylgarkite.
Daje i v bezplatnite vestnizi iskat da ni natrapvam pornograhiq.
Isvinqvai , takova 4udo ne e imalo.
Nie sme okupirani ot oligofreni , koito iskat da ni natrapqt 4ujd model za podrajanie.
Az li sym vinovna , 4e ne mi haresva?
цитирай
9. nicodima - panazea,
03.01.2010 16:32
Аз не говоря за просташката чалга, а за Брегович : )... Който излиза от клишето... Който излиза от формАта на общата балканска чалга... А защо е така - просто чети по-подробно и постинга, пък и коментарите!

Но грешиш, когато мислиш, че няма почитатели на чалгата и голотиите от българските мъже - просто кръгът, в който се движим, е по-различен от публиката на Син Сити. И така, както тази публика няма да попадне в зала "България", така и аз няма да слушам Андрея в Син Сити / но пък съм невероятно любопитна и ако ми падне - ще го направя /. Летните турнета на "Пайнер" са пред пълни стадиони с деца между 10 и 18 години, които пеят заедно с певците и певиците и изпадат в екстаз, на какъвто рядко западни групи се радват. Ами да, нашите деца слушат чалга - казвам нашите, защото всички те са деца на обществото ни. Но нищо не принуди моят син да слуша тази същата чалга и той израстна като враг на пошлостта. Значи в семействата на тези деца се слуша чалга, или поне не се обсъжда пошлостта, същото важи и за училището!
Не разбирам какъв е чуждия модел за подражание за който говориш?! Чалгата, според мен, си е нашенски модел! Нима комунистите не ни натрапваха съветски модели, не пяхме ли съветски песни и не марширувахме ли? Какво мислиш, че ни се налага сега и от кого - хайде стига с тази посткомунистическа параноя! Ние сме народ дето все някой му е виновен, в случая - все някой нещо му налага! А изводът е по-прост - като видиш как бъдещия премиер нежно целува Цеца Раджнятович : ) - ами легитимирането на това явление идва оттам...
Мисля, че концертът на Брегович е най-доброто, което успя да докара БНТ, въпреки критиките за високата цена... Хората си я изработиха! А като достигна и аз световна известност, и аз ще предявя претенции за хонорара си и няма да остана на балканската си заплата, нали?
цитирай
10. panazea - Ne iskam da Obsyjdam Bregovi4.
03.01.2010 18:48
Negoviqt film mi haresa,zastoto e istinski.
Nasilie vyrhu obstestvoto ima .Ne znam , ne go li 4uvstvash?
Stom se otkazah da gledam televisiq , zna4i sa prekalili , pove4e ot predishnite.
Predi bqha zabraneni "Bilqna platno beleshe" , sega e oste po-losho . A 4e ima invasia , mislq 4e ne moje da se otre4e.
Ako vidish edno dete da pipa pe4kata , nqma li da go predpazish ili ste go ostavish da se izgori.Sustoto e s dezata na Bylgariq.
I tesi nevinni jertvi , koito dadohme pred diskotekata , bqha nashite deza.
Zasto zaginaha?
Zastoto nqmashe vlast , koqto da zabrani tasi diskoteka i osydi tesi deza .
I samo ne kazvai 4e te DEZATA sa si vinovni!
I ne hvyrlqi vinata vyrhu obstestvoto. Ima hora , koito pe4elqt milioni ot mukata na dezata i roditelite.I az ne sym sred tqh!
I ste napravq vsi4ko vizmojno , Bylgariq da ne dava pove4e jertvi.
4algata e ziganska musika i e vnesena ot Syrbiq, no ne e hubavata srybska musika.
Koito dava parite , toi pory4va musikata.
Ne e moq vinata 4e sa se naroili tolkova dolnoprobni peva4ki.
Sorry.
цитирай
11. nicodima - Panazea,
03.01.2010 18:58
държа да се пише на кирилица в блога ми.
Второ, мисля, че не четеш добре коментарите и се ожесточаваш излишно.
"I ne hvyrlqi vinata vyrhu obstestvoto. Ima hora , koito pe4elqt milioni ot mukata na dezata i roditelite.I az ne sym sred tqh!"
Що се касае до обществото - това сме всички ние - родители, учители, приятели... които можем да не позволим да се печелят милионите от тази индустрия. Сред тях си, панацеа, аз също...
цитирай
12. panazea - Isvinqvai,
03.01.2010 19:31
V momenta ne syn na svoq kompiutyr i ne smeq na 4ujd , da slagam kiriliza.
Az mislq , 4e nqma spor.
Ako sym se razgorestila , isvinqvai , tova e sprihaviq mi harakter.
A kolkoto za obstestvoto si prava.Otdavna trqbvashe da srutq Indigo , za da ne zaginat dezata.Greshkata e moq.
цитирай
13. boristodorov56 - Blackmore's Night
06.01.2010 01:10
За мен ще остане паметна нощта, когато ги гледах -
преди 10 години!

По принцип си права!
Изкуството си е изкуство!

Брегович, дали е със зашите черни копчълъци или с
разни оркестри за моабети - си е Брегович и няма защо да ни дразни!

цитирай
14. lubara - Поздрави, nicodima !
12.01.2010 20:34
tili, кога ще ме водиш в зала "България". И аз имам нужда от "очовечяване", макар че не слушам чалга.
Бях на площада, слушах го, не ме дразнеше. Защото не го виждах, имаше само една видеостена. Ако бяха нашите чалгаджийки, които се имат за "голямата работа" със своите фенове, със своя усърден и изтощителен "труд", нямаше и да помисля да отида.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nicodima
Категория: Други
Прочетен: 1913207
Постинги: 245
Коментари: 3247
Гласове: 19198
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Айн Ранд
2. Айн Ранд - откъс от "Правата на човека"
3. Джубран Халил Джубран - още един текст за размисъл
4. Ошо и смелостта да разбереш себе си
5. Мистикът и неговата роза - Халил Джубран и Мей Зияде
6. Imagine Peace Tower
7. Един експериментатор в рока - Дейвид Боуи
8. Защитници на дивата природа
9. Джим Морисън
10. Пач Адамс
11. ELO - One Summer Dream
12. Из делниците на един луд - Д-р Тони Филипов
13. mediapool.bg
14. КАФЕНЕ@NET
15. СВОБОДАТА@COM
16. Общност на свободните хора
17. Биволъ /Wikileaks /
18. Блогът на Иван Бедров
19. Истината такава, каквато можеше да бъде!?
20. Планините на България - пътешествията на Коста
21. Блогът на Манол Глишев: ФРБ - Феодална Република България. Социализъм и феодализъм
22. Evrazol - Дзен икономика / коаните на Дянков /
23. Институт за радикален капитализъм "Атлас"
24. Театър на мечтите
25. Obshtestvo.net
26. Общество "Айн Ранд"
27. Уеб-кафе
28. Кулинарният блог на Гуени, Кайти и Маджик
29. Е-вестник