Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2012 09:16 - Тях няма с кого да ги заменим. Няма
Автор: nicodima Категория: Други   
Прочетен: 2714 Коментари: 1 Гласове:
31

Последна промяна: 26.07.2012 15:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Автор: Мирела Иванова, Дойче Веле
 
image © снимки: Sofia Photo Agency, архив  

В страшните часове след атентата десетки български лекари оказаха помощ на пострадалите. Сториха го с професионализъм, който силно впечатли израелските им колеги. Доколко ние, българите, ценим и уважаваме своите лекари?

Пътувах за Поморие в деня след атентата на Бургаското летище. Нашият автобус се размина с платформата, която извозваше изгорелите останки от взривения автобус. За миг си представих картината на хората, които са били вътре, паническото страдание на ранените и пострадалите. В следващите дни чух и четох за изключително своевременната и професионална ангажираност на лекарите не само от Бургас, но и на прекъсналите отпуските си, притекли се на помощ или командировани хирурзи и травматолози.

Представих си и своя покоен баща, лекар в най-добрия и висок смисъл, който бълнуваше насън имената и диагнозите на пациентите си. Помня как една привечер ме посрещна на гарата със семейната ни жигула, нямаше търпение да се наговорим. Само трябваше преди това да вземем някакъв багаж от болницата, на която тогава беше главен лекар. Тъкмо паркираше, когато ни застигна линейката - беше станала катастрофа, караха ранените и татко се втурна, забравил за мен, за багажа, за всичко извън дълга си. Беше вече почти полунощ, когато седна отново до мен в колата - един отнесен, посивял от страданието човек с бяла престилка.

image

По-кротко с размахването на пръст!

В последно време, с някакъв почти злонамерен сталинстки патос, кой ли не сочи с пръст българските лекари, кой ли не ги демонизира и разнася като сензационни новини из общественото пространство. Непрекъснато се явяват разни гръмогласни съдници, които предявяват претенции към съсловието, без и на йота да са запознати със сложните особености, високото психическо и физическо натоварване на професията и условията, при които тя се упражнява в България. Някакъв масов народен съд... Да не говорим за изстъпленията - нападения над лекари, саморазправи, побои.

Ожесточението в обществото, породено от куп други несигурности и напрежения, кой знае защо се фиксира върху лекарите. Да, със сигурност и сред тях има недобросъвестни, откровено некадърни, корумпирани, незастраховани от грешки. Системата е тотално сбъркана, организацията куца, средства за болниците хронично недостигат, здравната реформа вечно се отлага - всичко това заслужава недоволство и критика. Но не ни дава право с всезнайковска лекота да омаловажаваме и обругаваме благородното и всекидневно непосилие на лекарската посветеност.

image

Драстични примери и цифри

Един бърз преглед на здравеопазването в последните двайсет години дава драстични примери и цифри за видовете упадъци и недомислия в цялостната картина на българското здравеопазване. Цели региони са оголени откъм медицински кадри и здравни заведения. Профилактиката е под нулата. Стоматологичното лечение, което обхващаше и системата на училищата, сега е попаднало почти изцяло в частни ръце - тоест, станало е почти недостъпно. Не минава и месец без немилостивото лишаване от лекарства на онкоболните.

На този фон е истинско чудо, че мнозинството български лекари съхраниха високия си професионализъм и отношение към мисията си, продиктувана от дадената Хипократова клетва. С други думи: ако нещо е оцеляло и се е опазило, то това са истинските лекари. Повечето от тях са в България по свой избор, други я напускат - освен заради разликата в заплащането на труда им, и заради отношението към този труд.

Четох тревожна статистика, че вече не достигат даже интернисти - не отваряме дума за анестезиолози, ендокринолози и прочие специалисти. Не достигат и акушерки, фелдшери, медицински сестри. В голяма многопрофилна болница в София например нощното дежурство е по график, а допълнителното заплащане възлиза на 50 стотинки, макар лекарят да остава с отговорността за 35 оперирани пациенти в отделението.

Затова преди да разобличаваме и съдим лекарите от пулта на парламента или от съмнителни медийни трибуни, не бива да забравяме, че ако някой ден прословутата реформа в здравеопазването все пак се състои, тя едва ли ще може да бъде осъществена без подготвени и квалифицирани лекари. Тях няма с кого да ги заменим. Няма.

*****************************************************************************
Не случайно пускам този постинг.
Защото съм омерзена от антилекарските настроения в блог.бг.
Неслучайно изключвам и коментарите, защото знам какви ще бъдат. Не съм далеч от мисълта, че има платени правителствени  и партийни клакьори сред блогърите.
Но да правиш митинги пред болници и да искаш уволнение преди да се е произнесъл съдът, това е вече Произвол.
Съдът се произнесе за случая в Горна Оряховица.  Като професионалист в една от основополагащите специалности в медицината още тогава знаех каква ще бъде развръзката. Очаквам и другите решения, където ще се произнесат компетентните хора. Хората, които пишат стандартите и които са по върховете на катедрите в медицинските университети, а не са безпомощните чиновници в МЗ и Медицинския одит.
Това оплюто съсловие изми очите на България в този трагичен момент. И измежду тях - доскоро руганите по медиите лекари от "Пирогов", последната болница "на мушката" на общественото недоволство. Болница, равносилна на институция, болница, на вратата на която висят безбройни некролози на 50-годишни мои колеги - жертви на собствената си отдаденост към професията.
Българското общество дължи много на тези хора, преди всичко - уважение. А след всички подклаждани неоснователни медийни и обществени изяви - и извинение!
Търсете виновниците в Парламента и партийните централи!
Там правете митингите - докато се разбере, че близките ви стават жертва на една човеконенавистническа здравна система, еднакво пагубна и за пациентите и за професионалистите в нея.
Нарочно изключвам коментарите - не ми се слушат поредните ругатни, предизвикани от едно честно мнение!




Гласувай:
32



1. alhimik1 - !!!
01.08.2012 00:39
Не се и съмнявам за миг в твоята гражданска позиция, мила Дани!
Апришиейтид, дарлинг!
Никос:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nicodima
Категория: Други
Прочетен: 1912973
Постинги: 245
Коментари: 3247
Гласове: 19198
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Айн Ранд
2. Айн Ранд - откъс от "Правата на човека"
3. Джубран Халил Джубран - още един текст за размисъл
4. Ошо и смелостта да разбереш себе си
5. Мистикът и неговата роза - Халил Джубран и Мей Зияде
6. Imagine Peace Tower
7. Един експериментатор в рока - Дейвид Боуи
8. Защитници на дивата природа
9. Джим Морисън
10. Пач Адамс
11. ELO - One Summer Dream
12. Из делниците на един луд - Д-р Тони Филипов
13. mediapool.bg
14. КАФЕНЕ@NET
15. СВОБОДАТА@COM
16. Общност на свободните хора
17. Биволъ /Wikileaks /
18. Блогът на Иван Бедров
19. Истината такава, каквато можеше да бъде!?
20. Планините на България - пътешествията на Коста
21. Блогът на Манол Глишев: ФРБ - Феодална Република България. Социализъм и феодализъм
22. Evrazol - Дзен икономика / коаните на Дянков /
23. Институт за радикален капитализъм "Атлас"
24. Театър на мечтите
25. Obshtestvo.net
26. Общество "Айн Ранд"
27. Уеб-кафе
28. Кулинарният блог на Гуени, Кайти и Маджик
29. Е-вестник